Čapí les a čapí bažina (čtvrtek 24. července 2003)

24. červenec 2003

Prší je slabé slovo. Leje. Ale vlastně už nám to ani moc nevadí. Balíme, abychom z Ključiků zítra odjeli do Novosibirska a odtamtud domů. Nikolajovi už je líp, takže opravdu všechno dobře dopadlo. Tři čápy černé jsme označili vysílači a krátce je i monitorovali, les v blízkosti třetího hnízda se kácet nebude...

Slíbil jsem napsat o Zaobí (bažinách na levém břehu Obu), ale nejprve o hnízdištích čápů v lesích na pravém břehu. Víme o třech obsazených hnízdech s mláďaty, celkem však máme v mapě 21 teček označujících hnízda:
Hnízda s mláďaty... 3
Hnízda, kde letos nebylo hnízdění úspěšné... 3
Hnízda, o kterých nejsou bližší informace či je jejich existence pouze předpokládána... 4
Hnízda, na kterých čápi hnízdili loni, ale letos je neobsadili... 4
Hnízda, která nebyla obsazena ani v minulém roce... 7
Nápadný je vysoký počet hnízd, na kterých nebylo hnízdění úspěšné, a také počet hnízd obsazených loni, nikoli však už v letošním roce (i když je jich méně, než byl původní Nikolajův odhad). Není ale pochyb o tom, že ne všech hnízd jsme se dopátrali; časté přelety čápů nad Obem by nás asi opravňovaly k tomu, abychom v kolonce "předpokládaných hnízd" uvedli poněkud vyšší číslo.
Zdaleka nejvíc hnízd se nachází v lesích u Taradanova; dokonce i obsazená hnízda jsou od sebe vzdálena méně než dva a půl kilometru. Přinejmenším tato oblast by si proto zasloužila zvláštní ochranu.

Na pravém břehu, kde mají hnízda, se ovšem čápi příliš nezdržují. Jak ukázalo loňské satelitní sledování i letošní monitorování čápů podle signálů pozemních vysílačů, většinu času stráví na levém břehu Obu, v bažinách Zaobí. Například třetí čáp, kterého jsme sledovali v úterý (povětšinou ze člunů na řece), byl dlouhou dobu poblíž levého břehu, v pásu stromů s tůňkami, které mu nabízely dostatek potravy.

Za Obem (v ruštině je Ob ženského rodu, v češtině se ovšem používá rod mužský; asi proto, že nám jeho skloňování zní přirozeněji) začíná zvláštní krajina. Stromy končí pár desítek metrů od řeky a dál už se táhnou jen nedozírné plochy orobince, sítin a přesliček, mezi nimiž je mnoho vodních ploch... Pro čápy skutečně ideální loviště.

Zanedlouho po návratu domů se dozvíme, jakého pohlaví jsou čápi, které jsme tu "obatůžkovali", a vzápětí je pokřtíme. Stále ovšem hledáme jména. Několik jich je v anketě napravo. K nim přibyly ještě nové návrhy - Damián a Gaia. Jestli máte nějaký nápad, napište nám.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio