Čáp s "batůžkem" u Plzně je Jonáš! (pátek 25. září 1998, 14.30)

25. září 1998

Je to frapantní věc: Jonáš v jihozápadním cípu Německa nikdy nebyl a zůstává u Plzně. Dnes ho tam pozoroval důvěryhodný svědek. (Tím také padá původní úvaha, že čáp s "batůžkem", který se zdržuje u Plzně, by mohl být Ondřej).

Pozorování:
Dnes dopoledne mi pan Makoň ze Záchranné stanice ptactva v Plzni tlumočil zprávy několika pozorovatelů, kteří v blízkém okolí Plzně viděli už minulý týden čápa s batůžkem, někteří uváděli "čápa s kabelkou". Tento týden byl pobyt čápa potvrzen v pondělí a opakovaně ve čtvrtek v oblasti mezi Nýřany a Heřmanovou Hutí. Na naši žádost se pan Makoň v půl dvanácté na inkriminované místo vypravil. Podle kroužků vzápětí identifikoval JONÁŠE.

Jonáš se zdržoval na poli v blízkosti velké louže a sbíral potravu. Přestože nebyl viditelně nemocný nebo zraněný, bylo možné se přiblížit na 50 i 25 metrů. Při dalším přiblížení popoletěl o kus dál (rozlétl se bez problémů, letěl normálně). Okolo dvanácté se pan Makoň přemístil k Přehýšovskému rybníku; cca 500 m od místa pozorování Jonáše. Po chvilce přelétlo vysoko ve vzduchu 9 volavek popelavých a společně s nimi jeden čáp černý (Jonáš?).

Satelitní data:
V pondělí 21. září v 10.30 jsem tu psal: "Dorazila lokace Jonáše z dnešní noci: ukazuje do jihozápadního cípu Německa." Bylo to béčko, očekávaná přesnost prachmizerná. Nicméně, jak jsme se shodli s Lubošem Peškem, bylo možné ho podmínečně přijmout a čekat, jestli se potvrdí. Že se nepotvrdilo, je teď už nabíledni.

Znovu jsem prošel všechny údaje za uplynulých dvacet dní. Jonášův vysílač se horší. Ze začátku dával jedničky a dokonce i dvojky (tedy lokace, kde chyba nepřekročí pár desítek nebo stovek metrů), pak nuly a áčka (což je také docela dobré), ale po patnáctém říjnu už jenom béčka a zetka (což nemusí být úplný průšvih, v případě těchhle béček a zetek to ale průšvih je). Závěr: vyřadil jsem nejen béčko z 21. září (jihozápadní Německo), ale i zetko ze 17. září.

Obávám se, že se satelitním sledováním Jonáše nemůžeme přinejmenším v Evropě počítat. Zbývají nám Kristýna a David, jejichž vysílače fungují celkem slušně, a Hynek, o kterém také už dost dlouho nevíme. Přišel na nás letos špatný rok...

Žhavá, ale ještě neověřená novinka (pátek 25. září 1998, 10.30)

Čáp s "batůžkem" se prý už delší dobu zdržuje u Plzně, pravděpodobně je zraněný nebo nemocný. Mohlo by jít o Ondřeje. Odpoledne se tam asi vypravíme.

David je na francouzské straně Pyrenejí, asi 45 kilometrů západně od gaskoňského města Pau (pátek 25. září 1998, 9.30)

Argos se tentokrát vyznamenal - velice přesně zaměřil Davida včera odpoledne (18 kilometrů od místa, kde David posléze nocoval) a potom ještě dvakrát dnes ráno. Během včerejška uletěl David 188 kilometrů a od hnízda se vzdálil už na 1334 kilometrů. Je zjevné, že vrcholky Pyrenejí překoná v jejich západní části, dokonce už by šlo odhadovat, které průsmyky připadají v úvahu.

mapa

Složitější je to s Kristýnou. Podle Argosu byla včera pozdě večer asi 60 kilometrů východně od Brive-La-Gaillarde, lokace je ovšem velmi nekvalitní a může být zatížena chybou až desítek kilometrů. Víceméně se mi tím ale potvrzují moje včerejší úvahy, přesto je prosím berte s rezervou: Kristýna se de facto zastavila ve střední Francii. Spíš, než že by pokračovala v cestě, podniká potulky za potravou.

Pro žádného ze tří samečků nová data nemáme.

Čápi v rozhlase:
Meteor, ČRo 2, sobota 26. září od 8 hodin (repríza v úterý 29. září od 13.00), Dobré jitro, ČRo 2, pondělí 28. září mezi 6.45 a 7.00, Dopolední Radiožurnál, ČRo 1, pondělí 28. září mezi 11.30 a 11.40.

Čápi v televizi:
Studio 6, ČT 1, pátek 25. září mezi 6.45 a 7.00,
Teleskop "Kristýna živě", ČT 2, úterý 29. září od 18.45 (repríza rovněž na ČT 2 ve čtvrtek 1. října od 14.55).

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio