Bříza bradavičnatá

5. srpen 2002

Bříza bradavičnatá, neboli bříza bílá, je u nás hojně rozšířený strom od nížin až po horská pásma a dosahuje výšky až 20 metrů. Je charakteristická jasně bílou kůrou mladých kmenů, která se odlupuje v prstencovitých pásech. Kůra mladších větviček je hnědá a bradavičnatá (odtud jméno stromu).

Bříza má tenké a lepkavé listy, které jsou zamlada jasně zelené, později tmavší a tvrdší. Květy jsou v jehnědech, zvlášť samčí a zvlášť samičí. Samičí jehnědy jsou vždy stopkaté.

Bříza je užitečný strom, kromě dřeva se využívají listy. Sušené pod názvem Folium betulae se používají v lékařství jako diuretikum. Na rozdíl od borůvkových plodů, které také působí diureticky, mají březové listy tu výhodu, že nedráždí ledviny.

Suchou destilací z Betula verrucosa a příbuzných druhů se získává dehet, který se po čištění vodní parou pod názvem Oleum rusci používá v medicíně jako antiseptický a dráždivý prostředek při kožních infekcích a chronických kožních chorobách.

Když se stromy na jaře navrtají, vytéká z nich tekutina, ze které se vyrábí březová voda, používaná ve vlasové kosmetice.

autor: František Urban
Spustit audio