Brambory naklíčit - to je málo!

15. březen 2004

Jistě si nejeden zahrádkář všiml rad ve sdělovacích prostředcích, že je třeba včas naklíčit rané brambory, abychom co nejdříve sklízeli a pochutnali si. Ale málokde bývají doporučení správná a úplná, protože se neuvádí, kam naklíčené hlízy vysázet a za jakých podmínek úspěšně porostou. Jak zaručíme úspěch?

Předně je třeba mít v pěstebním záhonu teplotu alespoň 10 stupňů Celsia ve výsadbové hloubce 10-20 cm a sazenice brambor už mít zakořeněné - protože naklíčení je nedostatečné. Doporučujeme využít všechny náležitosti, tedy i dostatek času pro růst nových hlíz.

Vhodné je dát v poslední dekádě března do přepravky nebo bedničky asi 2 cm obyčejné zeminy, na ni rozložit jednotlivé hlízy (aby měly trochu volného místa kolem sebe), celé sazenice úplně zasypat zeminou a mírně zavlažit. Tyto přepravky postavíme na místo s teplotou 15-18 stupňů Celsia - na verandu nebo odpočívadlo (za 3-4 týdny budou potřebovat světlo). Tam vyrostou zelené klíčky nad zeminou a ihned z nich narostou jemné kořínky. Až koncem dubna nebo počátkem května sazenice opatrně přesadíme do vyhnojené rýhy záhonu a celé je zahrneme. V polovině července budeme sklízet úrodu.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio