Botanické zajímavosti Zoo Ostrava – obří trávy

9. září 2011

Na mnoha místech ostravské zoologické zahrady návštěvníci jistě nepřehlédnou bohaté porosty různých druhů bambusů. Díky své mohutnosti jsou také často nazývány obří trávy.

Bambusy jsou stálezelené trávy s druhotně dřevnatějícím stéblem dorůstající mohutných rozměrů (25 i více metrů). Jejich domovinou jsou tropy a subtropy Asie, Afriky a Ameriky. Celá skupina bambusovitých rostlin čítá téměř 60 rodů s více než 700 druhy. Do Evropy přivezli bambus jako první Portugalci.

Bambus produkuje až 3x více biomasy než dřevo. Denní přírůstky můžou být i několik desítek centimetrů. Díky této nadprodukci má tato rostlina široké využití. Mladé bambusové výhonky jsou vyhledávanou zeleninou. Stébla vzrostlých bambusů se využívají ke zhotovování ozdobných předmětů, výrobě nábytku, ale i ke stavbě rozvodů vody na polích či krovů na střechách domů. Slouží i k výrobě papíru. Hustá síť podzemních výhonků (oddenků) zabraňuje odnosu půdy (erozi).

Pěstování stálezelených obřích trav se neomezuje jen na tropické a subtropické oblasti, některé druhy vydrží i chladnější období v našem podnebném pásmu. Na zahradě si tak můžeme poměrně rychle vytvořit zajímavá zákoutí nebo rozdělit větší prostor na menší části.

Panda červená

Bambusy neslouží v ostravské zoo jen pro potěchu oka návštěvníků, ale jsou i zdrojem čerstvé a oblíbené potravy našich dvou pand červených. V tomto ohledu je nadprodukce bambusů velmi výhodná, jelikož jsou v pandím jídelníčku zastoupeny z více než 90 %.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio