Bohumil Nuska: V Liberci jsem doma, ale vzpomínky na Budějovicko mě provázejí celý život

8. září 2018

Spisovatel, historik umění, výtvarník, divadelní teoretik, filozof. Tím vším byl za svého života českobudějovický rodák Bohumil Nuska. Ten sice po studiích zakotvil v severočeském Liberci, ale v myšlenkách se často vrací do míst svého dětství a mládí.

„Nejranější vzpomínky mám z doby, kdy jsme jezdili na chatu na Malši k Plavu. Tahle léta strávená v krásné přírodě na břehu řeky se mi zapsala hluboko do paměti a určitě mě hodně ovlivnila. Byl jsem introvertní dítě a trávil jsem hodně času u knížek, ale taky jsem byl nadšený skaut. Našel jsem mezi skauty i hodně kamarádů, některé opravdu na celý život,“ říká.

Bohumil Nuska si po gymnáziu vybral studium dějin umění a historie. Zaujaly ho renesanční knižní vazby, kterým věnoval soustavnou odbornou pozornost, ale zajímal se i mnoho dalších oborů.

Založením jsem nostalgik

Koncem 60. let publikoval první knihy, po roce 1968 už to kvůli jeho politickým postojům ovšem nešlo a psal do šuplíku. Velký román Padraikův zánik publikoval až v roce 1997.

Šachista vydá při partii stejně energie jako běžec za 20 kilometrů, říká vicemistr Evropy Ivan Hausner

Šachista Ivan Hausner

„První silný mezinárodní turnaj jsem hrál v roce 1976 v Děčíně,“ vzpomíná na své internacionální zážitky šachista Ivan Hausner. Tam porazil sovětského velmistra Lva Alburta.

V době, kdy už mohl v klidu odejít do důchodu, nastoupil Bohumil Nuska novou profesní dráhu. V roce 1990 se stal vysokoškolským pedagogem, založil katedru filozofie na liberecké Technické univerzitě.

„Založením jsem nostalgik,“ vrací se Bohumil Nuska ke svému jihočeskému původu, „a kotvím v minulosti. První léta se do člověka vtisknou tak silně, že se toho nemůže nikdy tak docela zbavit. V Liberci jsem dnes doma, ale vzpomínky na Budějovice a Doudlebsko mě provázejí celý život.“

Celé vyprávění Bohumila Nusky si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Související