Bohoslužba Církve československé husitské z kaple sv. Anny v Praze - Krči

3. leden 2016

Bohoslužba Církve československé husitské z kaple sv. Anny v Praze - Krči. Slouží pražský biskup David Tonzar a farářka Jindřiška Buttová.

Kaple sv. Anny byla postavena roku 1881 na místě starší kapličky z roku 1859, podle plánů Josefa Misterky, stavitele z Dolní Krče. V šedesátých letech byly okolní domy zbourány kvůli výstavbě nové silnice - dnešní Branická. Proto dnes kaple stojí mimo zástavbu.
Ve výklencích při vchodu do kaple stávaly sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Antonína Paduánského (byly zničeny vandaly před rokem 1989, stejně jako veškeré vnitřní vybavení kaple.)

Krčský sbor CČSH získal tuto kapli na začátku devadesátých let 20. století, jako náhradu za prostory v ulici Antala Staška, v nichž se do této doby scházel. V letech 1992-93 byla ke kapli ze severní strany dostavěna sborová budova dle plánů ing. Palocha. Jedná se o pozoruhodné architektonické řešení, kdy je objekt z části zapuštěn do svahu.

V kapli se členové sboru scházejí k pravidelným bohoslužbám, ve sborové budově pak probíhají biblické hodiny nebo setkání dětí a mládeže.

Spustit audio