Blogněte si aneb Rok po "Kamba story"

27. únor 2008

Zdá se to být neuvěřitelné, ale je to již rok od chvíle, co jsme sledovali Kambu v radostném očekávání narození jejího prvního potomka. Chtěli jsme mít samozřejmě tuto unikátní věc zaznamenanou, takže jsme rozjeli v zoo záznamová zařízení a natáčeli. Touto dobou před rokem jsme se v redakcích ČRo Online a Leonardo střídali v nekonečném kolotoči služeb u internetového ovladače webové kamery.

Vzhledem k tomu, že sledování začalo někdy okolo 20. ledna, měli jsme touto dobou za sebou měsíc a půl nepřetržitých služeb a už jsme se modlili, aby Kamba už konečně porodila. Před námi bylo ještě mnoho služeb a nikdo nevěděl, kolik. Bylo to jako když kdysi pluli námořníci neznámými vodami a země v nedohlednu. Někteří to již vzdali, ale hlásili se i další z podpalubí a hrdinně ve dne v noci hlídkovali ve strážním koši, zda se na obzoru přece jen neobjeví alespoň náznak pevniny.

Když už to začalo být neudržitelné a hrozilo, že to již vlastními silami nezvládneme, objevili jsme zvláštní věc. Na diskusním fóru věnovaném těhotenství Kamby začalo být hodně živo. Oslovili jsme tedy několik lidí z diskuse a povedlo se zaškolit první dobrovolníky, kteří nám od března loňského roku začali pomáhat s tímto projektem. Bohužel, porod se nepodařil, mládě se narodilo mrtvé a nejen mezi námi rozhlasáky, co jsme se na přenosu podíleli, ukápla slzička.

Kamba s Mojou - nejčastější obrázek během sledování. Pouto, které se mezi nimi vytvořilo, trvá do dneška.

Život v pavilonu však šel dál a hlavní bylo, že Kamba se z toho vylízala a bylo krásné sledovat její přijetí od ostatních členů její rodiny. Přímé přenosy šly také dál a my jsme se připravovali na další sledování, tentokrát Kijivu. To jsme již byli výrazně posíleni množstvím dobrovolníků. Vodiči kamer byli rozhlasáci a dobrovolníci již zhruba v poměru 50 na 50.

Byl to začátek nové éry Odhalení, kdy se uživatelé začali přímo podílet na tomto projektu. A nejen to. Zjistili jsme, že mnozí uživatelé, ať už naši dobrovolníci nebo návštěvníci zoo, začali vytvářet fotogalerie a svoje webové stránky věnované gorilám.

Dnes vstupujeme do další éry, kdy fanoušci projektu mohou vytvářet svůj vlastní gorilí obsah, na který se budou návštěvníci dostávat jednoduše z webu Odhalení. Otevřete tedy bránu nových Gorilích blogů a staňte se redaktory... pardon... blogery, kteří se mohou o své myšlenky, postřehy nebo fotografie podělit s ostatními. Samozřejmě o všem můžete pod svým příspěvkem s ostatními živě diskutovat. A pokud vás psaní nebo vkládání fotografií neláká, nevadí. Snad se vám bude alespoň líbit obsah. A pokud ani to ne, vždycky stačí kliknout na jednu z kamer a hned je o zábavu postaráno...

Můžete psát textové příspěvky, natáčet videa i vytvářet své vlastní fotogalerie a to vše publikovat na Gorilích blozích
autor: Martin Prokeš
Spustit audio
Projekt Odhalení