Blesková akce (Chan-úl, čtvrtek 8. července 2004)

8. červenec 2004

Dnes dopoledne jsme zhruba 50 km jihozápadně od Ulánbátaru odchytili a označili "batůžkem" prvního mongolského čápa černého. Zatím neznáme jeho pohlaví; patrně však půjde o samečka a v takovém případě bychom ho pojmenovali Čingiz.

Odchyt prvního čápa tady v Mongolsku se nám podařil překvapivě rychle, asi dvacet hodin poté, co jsme v kompletní sestavě a s veškerým vybavením přijeli sem, do stepi k řece Túl. Čapí hnízdo, které Gombo vyhledal už před naším příjezdem, je asi dvanáct metrů vysoko na skalním útesu. Museli jsme vyřešit řadu problémů - jak se ke hnízdu dostat, jak upevnit chytací zařízení, jak ho spouštět atd. Navíc jsme měli velké obavy z ostražitosti zdejších stepních čápů. Nakonec se ale podařilo, v poledne místního času už "náš" první mongolský čáp odlétal s vysílači na zádech.

Nyní ho budeme nějakou dobu sledovat - bezpochyby bude zajímavé zjistit, kde a co tady ve stepi čápi loví. Pak pojedeme prověřovat další hnízdiště; chceme totiž v Mongolsku označit celkem dva čápy černé.

Dodatečně se nám přes satelit podařilo poslat několik fotografií, které najdete v přiložené galerii.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio