Bílý slon 2006

4. květen 2007

Když přede dvěma lety pražská zoo nezískala nejvyšší ocenění zvané Bílý slon za první odchov gorily Moji na území naší republiky, bylo to trochu překvapení a pro chovatele z pavilonu i zklamání. Pokud se Kijivu narodí zdravé mládě, potom snad Bílého slona získá kolektiv kolem Marka Ždánského příští rok. Za svou obětavost, píli a v neposlední řadě úspěchy by si to zasloužil. Ve středu 2. května 2007 byly v Godynově sálu Trojského zámku předány prestižní ceny BÍLÝ SLON za rok 2006 zástupcům českých zoologických zahrad - v kategoriích expozice roku, rekonstrukce roku, odchov roku - savci, odchov roku - ptáci a odchov roku - ostatní.

Soutěž vyhlašuje již tradičně http://www.ceskazoo.cz/ a slavnostního aktu se účastní řada významných osobností. Letos například Zuzana Baudyšová, ředitelka nadací Naše dítě a Linka bezpečí, Běla Jensen, zakladatelka Stonožkového hnutí, hudebníci Karel Vágner a Pepa Vágner, Richard Sequens, senátor a významný chirurg, astrolog a bývalý ministr Antonín Baudyš či Imrich Bugár, slavný olympionik.

A jak 13. ročník dopadl? Expozicí roku byla odbornou porotou zvolena Indonéská džungle v Zoo Praha (autoři dr. P. Brandl. P. Velenský a dr. K. Pithart), rekonstrukcí roku expozice vlků v Zoo Brno (Dr. B. Král).

Výsledky odchovů za rok 2006 jsou následující

Savci

1. místo: Tuleň kuželozobý, Zoo Chomutov, chovatel Iveta Rabasová

2. místo: Hlodoun menší, Zoo Praha, chovatel dr. Pavel Brandl

3. místo: Medvěd ušatý, Zoo Lešná, chovatel Mgr. Pavel Shromáždil

Ptáci
1. místo: Vaza velký, Zoo Bojnice, chovatel Ing. Milan Šovčík

2. místo: Sup kapucín, Zoo Ostrava, chovatel Mgr. Jiří Novák

3. místo: Papoušek kapský, Zoo Lešná, chovatel Mgr. Pavel Shromáždil

Ostatní

1. místo: Želva annánská, Zoo Praha, chovatel Petr Velenský

2. místo: Krokodýl čelnatý, Zoo Olomouc, chovatel Milan Kořínek

3. místo: Vejcožrout rezavý, Zoo Praha, chovatel Petr Velenský

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení