Běsnící gorila utekla ze zoo

21. květen 2007

Gorila, vážící 180 kilo, unikla ze svého výběhu v Zoo Rotterdam v Holandsku a divoce se pohybovala po areálu. Zde ji nejprve zahlédli návštěvníci zoo, jak přelézá zeď tvořící hranici výběhu a následně jak honí skupinu lidí.

Návštěvníci zoo popisovali setkání s gorilou jako nepříjemný zážitek. Ve zmatku prchaly celé rodiny a snažily se ukrýt před "bestií", běžící po cestičkách mezi výběhy. Děti křičely hrůzou, bylo to soudě podle autentických svědectví jako v hororovém filmu.

Panika ovšem nebyla jen mezi návštěvníky - běsnila i zvířata ve výbězích ve chvíli, kdy se gorila kolem nich přehnala. Obrovský lidoop dohnal jistou ženu a chytal ji za předloktí.

"Kousal ji, nebo si alespoň myslím, že ji kousal," řekl rozhlasové stanici NOS jeden z přímých svědků útěku, pan Robert De Jonge. "Protože když otevřel hubu, měl ji plnou krve." Celou scénu pozoroval asi z patnáctimetrové vzdálenosti a viděl, jak gorila ženu srazila k zemi a poté slyšel její křik a pláč.

Lidá jsou ukryti v restauraci

Skupina návštěvníků se pokoušela ukrýt v restauraci, ovšem gorila rozbila skleněnou výplň dveří a vnikla dovnitř. Návštěvníkům se naštěstí podařilo z restaurace dveřmi utéct a otvor následně pracovníci restaurace zabarikádovali a gorilu drželi uvnitř.

Zoo bylo mezi tím v nejrychlejším možném čase evakuována. Zatímco návštěvníci zahradu opouštěli, pracovníci zoo nalezli vystresovanou gorilu v restauraci, veterinář ji zasáhl šipkou se sedativy a uspal, aby mohla být vrácena zpět do svého výběhu.

Diergaarde Blijdorp Zoo, jak se zahrada jmenuje, byla následně opět otevřena návštěvníkům. Právě na státní svátek ve čtvrtek 18. května jich přišlo do zahrady v krásném počasí opravdu mnoho.

Jak se jedenáctiletý dominantní samec Bokito dostal ze svého výběhu, je dosud nevyjasněné. Nejprve se musel nějak dostat přes vodní příkop, který by měl být pro gorily sám o sobě nepřekonatelnou překážkou, a poté vyšplhat po hladké příkré stěně. Jisté je, že zabezpečení venkovního výběhu musí projít pečlivou revizí.

Bokito - jedenáctiletý samec, který unikl ze svého výběhu

Výsledek běsnění gorilího samce není naštěstí tak strašný, jak se původně zdálo. Čtyři návštěvníci byli zraněni a jedna žena pokousána, všichni ale jen lehce.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení