Běh na záchranu goril

20. leden 2010

Koncem listopadu 2009 hleděly stovky turistů v ulicích Londýna s překvapením na davy závodníků, kteří běželi centrem města oblečeni do kostýmů goril. Údiv ale nebyl na místě - charitativní běh na záchranu goril ve volné přírodě Great Gorilla Run se tu uskutečnila již posedmé.

Od roku 2003 běhu se zúčastnilo přes 3000 lidí. Oblečou si svůj gorilí převlek a vydají se na sedmikilometrovou trasu po centru britské metropole, při níž míjejí takové pamětihodnosti jako jsou například Tower Bridge nebo Tate Modern. Za dobu existence běhu bylo vybráno více než jeden milion britských liber na záchranu goril.

Běh na záchranu goril - Great Gorilla Run

Kolem akce se seskupila pozoruhodná společnost zapálených lidí, jejichž zájmem není pouze prožít nevšední legraci, ale opravdu hlavně pomoci dobré věci. Akce se rozšířila i na severoamerický kontinent - běh goril v San Francisku v roce 2007 měl obrovský úspěch a letos se konal i v New Yorku. Další běh britskou metropolí je naplánován na neděli 28. září 2010.

Gorilí organizace (Gorilla Organization), která běh na záchranu goril pořádá, se zabývá záchranou všech druhů a poddruhů goril. Její hlavní snahou v současnosti je zajistit možnost obživy pro lidi, kteří žijí v nejchudších podmínkách v těsné blízkosti přirozeného domova ohrožených druhů a zatím nemají jiný způsob, jak se uživit, než je dolování, farmaření nebo lov, a to za cenu devastace deštného pralesa.

Běh na záchranu goril - Great Gorilla Run

Gorilí organizace spolupracuje s místními nevládními organizacemi, aby pomohly lidem získat to, co potřebují k životu, a původní deštný prales nebyl ohrožen. Některé příklady takové spolupráce zveřejňuje na svých webových stránkách.

Ukazují, že i relativně malá konkrétní pomoc může vést k výraznému zmírnění problému. Příkladem je třeba osud Isabelle, která žije ve Rwandě přímo na hranicích národního parku. Peníze získané z běhu na záchranu goril jí zajistí, že bude moci jí vypěstovat velkou úrodu potravin pro svojí rodinu a nebude muset získávat potravu v pralese. Nebo Alphonsine zajistily získané prostředky nová kamna, která spotřebují o 80 % paliva méně než ta stará. To znamená, že mnoho stromů zůstane v lese, kde žijí gorily, a Alphonsinin život bude také o něco lehčí než dosud. Skupina školních dětí ze základní školy z Gitaraga získala novou cisternu na vodu. Dříve tyto děti trávily půlku dne tím, že sháněly vodu v pralese. Nejen, že nyní neruší gorily v jejich přirozeném domově, ale dětem zbývá více času na učení.

Běh na záchranu goril - Great Gorilla Run

To jsou jenom tři příklady práce Gorilí organizace. Běh pro záchranu goril je samozřejmě pouze jednou z jejích aktivit. Neprobíhá jenom v Londýně, tento rok se plánují podobné akce také v Amsterdamu, New Yorku, San Franciscu a v Číně. V květnu 2010 bude probíhat maraton a půlmaraton na záchranu goril přímo v Ugandě. Nezbývá tedy než popřát Gorilí organizaci co nejvíce běžců a co největší zájem diváků.

Běh na záchranu goril - Great Gorilla Run

Více podobností o Velkém gorilím běhu se dozvíte zde.

autor: Marina Vančatová
Spustit audio
Projekt Odhalení