Básník z nejmilovanějších - Jaroslav Seifert

27. květen 2011

Několika archivními nahrávkami si dnes připomeneme jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta. Pod Seifertovým jménem se každému v prvním okamžiku jistě vybaví jeho básnická tvorba.

Méně je už známo, že Seifert působil mnoho let také publicisticky. Nejstarší záznam Seifertova hlasu nám tuto jeho profesi dokládá. Ráno 25. prosince roku 1937 promluvil Seifert k rozhlasovým posluchačům a vzpomněl především velkých osobností, které toho roku zemřely. I při této příležitosti nezapřel ovšem velkého básníka.

Druhá zvuková ukázka s hlasem Jaroslava Seiferta pochází z pořadu, který byl natočen téměř o 30 let později – jde o nahrávku z roku 1965. Jaroslav Seifert se v tomto pořadu vyznával ze své lásky k hudbě. Mezi mnoha jinými skladateli označil za jednoho z nejoblíbenějších Johana Sebastiana Bacha a Wolfganga Amadea Mozarta.

Básníkovo přání vrátit se ke ve svých verších ke zpěvné kantiléně, se však nenaplnilo. Seifert vytvořil od poloviny 60. let ještě několik sbírek – byly jimi Koncert na ostrově, Odlévání zvonů, Halleyova kometa, Morový sloup, Deštník z Piccadilly a Býti básníkem… Ke kantiléně českého verše a k rýmům se v nich však už nevrátil.
V třetí zvukové ukázce z archivu Českého rozhlasu si můžeme poslechnout Jaroslava Seiferta, který recituje jednu ze svých básní psaných volným veršem.

03177838.jpeg
Spustit audio