Barevní brouci pomáhají hledat léčiva

30. červenec 2008

Rostlina, kterou okusují brouci a larvy s výstražným zbarvením, může s velkou pravděpodobností obsahovat farmakologicky zajímavé sloučeniny.

Pestře zbarvení brouci a larvy svou nápadností dravcům ohlašují, že jsou jedovatí, nebo alespoň nechutní. Někteří z nich jedovaté látky získávají konzumací určitých rostlin. Odborníci, kteří se zabývají hledáním nových farmakologicky účinných látek v rostlinách, proto už delší dobu přemýšlejí, zda by brouci a larvy nemohli být ukazatelem, který by je nasměroval na perspektivní rostliny. Tuto myšlenku nyní experimentálně ověřovali biologové ze Smithsonian Tropical Research Institute v Panamě.

Tropickým broukům a housenkám motýlů nabídli tři skupiny rostlin. V první byly rostliny obsahující sloučeniny s už prokázaným protirakovinným účinkem. Druhá skupina byla složena z rostlin, jejichž výtažky účinkují proti některým tropickým parazitům. Ve třetí skupině byly pouze rostliny, které žádné látky užitečné z farmakologického hlediska neobsahovaly.

Výsledky pokusu ukázaly, že brouci a housenky s nápadným výstražným zbarvením dávají přednost rostlinám z obou farmakologicky významných skupin rostlin. Naproti tomu, nevýrazný jednobarevný hmyz mezi skupinami pokusných rostlin žádné rozdíly nedělal. Podle zprávy výzkumníků tento objev znamená, že podle barevných brouků a larev si hledači léčiv mohou prakticky na první pohled vytipovat vhodné rostliny. Oproti náhodnému screeningu se tak efektivita hledání může zvýšit až čtyřnásobně.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio