AUTOR ODHALENÍ BYL OCENĚN

30. leden 2008

AKADEMIE VĚD UDĚLILA NÁPRSTKOVU MEDAILI MIROSLAVU BOBKOVI. Za více než dva roky, po které pro vás připravujeme projekt Odhalení, se v našem týmu vystřídalo několik desítek tvůrců. Ale jedna osobnost je u projektu od samého začátku do dnešních dnů. Je to šéf našeho týmu a zároveň autor celého nápadu Miroslav Bobek, jinak také ředitel vědecko-popularizační stanice Český rozhlas Leonardo. A právě Miroslavu Bobkovi byla včera (29. ledna 2008) ve vile Lanna v Praze slavnostně předána medaile Vojtěcha Náprstka. Předávajícím byl sám předseda Akademie věd prof. Václav Pačes.

Čestné medaile Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy uděluje Akademie věd České republiky od roku 2003 publicistům a vědcům jako ocenění za dlouhodobou, systematickou a cíleně vedenou činnost v popularizaci vědeckých poznatků. Toto ocenění je výsledkem snahy Vědecké rady AV ČR zpřístupňovat a vysvětlovat nové vědecké poznatky a vědecké postupy široké veřejnosti. V případě Miroslava Bobka byly touto medailí oceněny jeho projekty v oblasti zoologie, zejména Odysea (sledování migrace čápů černých) a Odhalení (pozorování gorilí skupiny v pražské zoologické zahradě).

Čestná medaile Vojtěcha Náprstka

V minulých letech medaili obdrželi bývalá šéfredaktorka časopisu Živa Šárka Orlíková, redaktoři Českého rozhlasu Věra Tůmová a nedávno zesnulý Ivo Budil, dále ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK Václav Větvička, známý egyptolog Miroslav Verner či historik Dušan Třeštík.

Miroslav Bobek vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. V Českém rozhlase pracuje 15 let. V roce 2000 založil internetovou divizi Český rozhlas Online a v roce 2005 digitální stanici Český rozhlas Leonardo, zcela věnovanou vědě a vzdělávání. Jeho projekty dosahují mezinárodního věhlasu. Nejvyšším mezinárodním oceněním bylo získání Zlaté pandy na mezinárodním filmovém festivalu Wildscreen Awards, tedy tak zvaného "Divokého Oskara" pro přírodovědné filmy.

Miroslav Bobek po převzetí ocenění Akademie věd ČR

Takže se můžeme radovat, že projekt Odhalení byl opět oceněn, byť to ocenění je tentokrát uděleno osobně přímo jeho autorovi.

autoři: Petra Hanzelková , Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení