Atinbi

28. září 2009

Naše nejmenší gorilka se jmenuje Atinbi. Narodila se 3. března 2009 zde, v Limbe Wildlife Centre.

Centrum nechce mít gorily na chov a samice proto dostávají antikoncepci. Ale Atinbina matka Akiba loni onemocněla a nemohla téměř přijímat potravu. Proto jsme ji separovali od skupiny a vysadili antikoncepci.
Po uzdravení se vrátila k ostatním a znovu začala antikoncepci dostávat. Přesto se po osmi a půl měsících narodila Atinbi.

V prvních dnech po narození nechtěla Atinbi pít z prsu, takže jsme po třech dnech museli Akibu uspat, aby se Atinbi napila v jejím spánku. Vše se zdařilo a když se Akiba probudila, Atinbi už od ní normálně dále pila.

Atinbi v mámině náručí

Atinbi je stále plně závislá na své matce a většinu času tráví zavěšená na jejím břiše, v poslední době se ale již začíná učit samostatnosti. Akiba dosud musela Atinbi vždy za chůze nebo při jiném ohybu přidržovat rukou, ale nyní je Atinbi dost silná na to, aby se mámy držela sama. Akiba vypadá, jako by jí bylo úplně jedno, že jí na břiše visí mládě. S chutí šplhá po stromech a pohybuje se po výběhu.

Je nesmírně zajímavé sledovat vývoj gorilího mláděte. Naši ošetřovatelé si všechny pokroky pečlivě zaznamenávají. Zdá se nám, jako by rostla a sílila den ode dne. Když jí byly 2 měsíce, začaly se jí prořezávat první zuby a dnes jich má 4 až 5. Minulý týden seděla Atinbi u Akiby na klíně. Pak se Atinbi od mámy odbatolila a udělala první vlastní krůček po zemi, než jí Akiba opět jemně stáhla k sobě. Ostatní gorily projevují o Atinbi velký zájem a Akiba bývá často obklopena dalšími gorilami, které chtějí být blízko mláděte.

Spící Atinbi s Akibou
Simone de Vries pracuje v kamerunské záchranné stanici Limbe Wildlife Centre (LWC) od roku 2006. V dubnu letošního roku se stala její manažerkou. Projekt Odhalení se snaží finančně podporovat činnost LWC, nejen proto, že pečuje o gorily, které byly pytláky připraveny o rodinu nebo jsou jinak handicapovány, ale také proto, že se zaměřuje na vzdělávaní a ekologickou osvětu dětí i dospělých. Simone de Vries je autorkou charakteristik goril z LWC, které Vám budeme postupně představovat. Jejich prostřednictvím se můžete dozvědět další podrobnosti o životě centra, se kterým jste se měli možnost seznámit díky našim dvěma přímým přenosům.
autor: Simone de Vries
Spustit audio