Arnoštova rodina se rozrostla (pátek 17. května 2002)

25. září 2010

Velmi záhy po příletu vystavěl Arnošt se svou partnerkou hnízdo v rákosině zadní části rybníka. Samička velmi pravděpodobně snesla 2 vajíčka, což je pro jeřáby typické. Většinu dne nyní trávili v jeho blízkosti. Při zahřívání vajíček se střídali. Brzy ráno odlétal Arnošt asi na 1 hodinu za potravou. Pravidelně navštěvoval louku asi 800 m vzdálenou, kde sbíral v blízkosti hospodářské usedlosti zrní původně určené jako krmení pro drůbež, později připravované přímo pro něj. Již v minulých letech se zde naučil sbírat potravu se slepicemi i mezi koňmi. Nebojí se ani hlídacích psů.

Po návratu Arnošta k hnízdu mohla za potravou samička. Ta byla vždy opatrnější.

Po polovině dubna se jejich chování změnilo. Došlo k vylíhnutí mláďat (okolo 18.4.?) a rodiče zůstávali několik dní s nimi v blízkosti hnízda. Arnošt si již nepřicházel pro svoji porci kukuřice.

Začátkem května bylo zřejmé, že rodinka opustila oblast hnízda a přesunula se bažinami na nevýrazný ostrov porostlý řídkými borovicemi. Byl čas zkontrolovat hnízdo. To bylo umístěno asi 50 m od kraje lesa, v místech, kde podmáčená řídká olšina přecházela v hustý rákosový porost. Na udusané plošině z rákosu o průměru asi 80 cm, která převyšovala hladinu o pouhých 10 cm, byly ještě zbytky vyklubaných vajíček i části krovek velkých brouků. Nejbližší rákosí bylo vyštípané, takže okolo hnízda vznikl jakýsi kruhový "vodní příkop". Sousedící rákosový porost byl místy položen a ušlapán v koberci podobné plochy. Zde patrně malá mláďata poznávala svět v prvních dnech života. Již asi po týdnu byla schopna procházet i hlubším močálem.

Potravu mláďat tvoří především hmyz. Sama od útlého mládí sezobávají drobné komáry skryté pod listy, ale hlavní díl jim vyhledávají rodiče v loukách sousedících s mokřinami. Při procházce se rodiče drží několik metrů od sebe, a každý prohlíží jinou část louky. Okolo každého pobíhá jedno mládě. Při volné chůzi rodiče pohotově chytají veškerý objevený hmyz, zvláště velké brouky a nabízejí je mláďatům. Ta při každé lovecké akci rychle přibíhají k zobáku dospělého, případně sama hledají v jeho okolí. Procházka je často prokládána přestávkami, kdy dospělí jeřábi nedůvěřivě pozorují okolí. Mláďata si při tom často sednou do trávy a odpočívají.

Zachytil jsem ve fotoseriálu jednu takovou akci. Arnošt náhle přiskočil a začal zobákem dlabat ve stařině. Vytrhoval chomáče uschlé trávy a pečlivě je prohlížel. V jednom objevil hledanou kořist a nabídl ji mláděti, které vše z blízkosti se zájmem pozorovalo.

Fotografie vznikly z ruky zcela náhodou při jednom sledování, když se před polednem rodinka společně navracela do neprostupných rákosin. Arnošt mi krátce dovolil nahlédnout do života, který znám pouze z monotónního pípání vysílačky. Dojmy z pozorování rodiny těchto vzneřených a plachých ptáků se mi nesmazatelně vryly do paměti.

Spustit audio