Arnošt se vrátil (pondělí 17. března 2003)

25. září 2010

V prvních dnech března se Arnošt vrátil na své hnízdiště u Novozámeckého rybníku. Po příletu byl pozorován spolu se samičkou ve skupině s dalšími třemi jeřáby. Při návštěvě lokality 15. 3. 03 jsem podle vysílačky nalezl Arnošta i s partnerkou při odpočinku a poklidném krmení na loukách v blízkosti jejich loňského hnízda. To však jen do okamžiku, než se nad rybníkem objevili další jeřábi. Okamžitě se za nimi rozlétli a po krátké zastávce na druhém břehu se společně přesunuli zpět na blízký břeh, takže jsem mohl zblízka pozorovat, jak náš pár vytlačuje vetřelce. Arnošt i jeho samička stáli či volně kráčeli vztyčeni ve výhružném postoji s načepýřeným ocasem v jejich těsné blízkosti. Toto sebevědomé chování stačilo k tomu, aby dva nezvaní hosté, podle pohledu adultní ptáci bez kroužků, snad pár, vykroužili nad hladinu, kde se k nim připojil další pták, a společně odlétli. Pro tuto chvíli Arnošt obhájil svoje teritorium a mohl se společně se samičkou až do večera klidně procházet a krmit. Zatímco on spíše pečlivě sledoval okolí, samička vytrvale vytrhávala stařinu a vybírala potravu. Její celodenní chuť naznačuje, že k založení hnízda a snesení vajíček není již daleko.

Skončila zima a my můžeme rekapitulovat, co jsme se nového o Arnoštovi dozvěděli. Přesné datum odletu na podzim jsme nezachytili, ale již 12.9.02 bylo jeho mládě označené barevnými kroužky spatřeno na známém shromaždišti jeřábů u Grunewalde. Protože se celá rodina drží dlouhé měsíce spolu, musel s ním být i Arnošt. Ten však ztratil v létě barevný kroužek a podle zbylého hliníkového kroužku je přesná identifikace obtížná. Klaus Uhl si však všiml, že jeden z rodičů označeného mláděte má na levé noze malý "bílý" kroužek, což je pro nás dostatečný důkaz. Až do 5. 10. 02 rodina nocovala na sledovaném místě, to je asi 7,5 km od nocoviště používaného Arnoštem při pobytu v r. 2001.

Nevíme po jaké trase odlétla Arnoštova rodina s přicházející zimou z Německa do Francie. Že tam jižně od Bordeaux opět zimovali, soudíme podle jedné z posledních lokací, kterou již téměř vybitá satelitní vysílačka poskytla. Zpáteční cesta mohla v únoru probíhat patrně podobně jako vloni přes zastávku v severní Francii a nejspíše i přes krátkou zastávku v německém Grunewalde. Kdy se rodiče oddělili od mláděte, nevíme. Téměř s jistotou můžeme tvrdit, že se společně nevrátili, neboť signál vysílačky mláděte se u Novozámeckého rybníka ani okolí nepodařilo zjistit. Mládě nejspíše zůstává někde s ostatními nedospělými ptáky. Snad v okolí Grunewalde, kde bylo vloni ještě 30. 4. 02 pozorováno jiné naše mládě z Českolipska, tedy v době, kdy se již jeho rodičům u nás vylíhla nová snůška.

Spustit audio