Arno

10. září 2009

Simone de Vries píše o gorilách z LWC V Limbe Wildlife Centre máme dvě gorilí tlupy. Arno je vedoucím samcem menší skupiny, která má pouze čtyři členy. Spolu s ním jsou v ní dvě dospělé samice, Tinu a Abbey, a mládě Adjibolo.

Arno býval členem druhé tlupy, kterou vede stříbrohřbetý samec jménem Chella. Původně se přátelili, ale jak zestárli a zmohutněli, začali spolu bojovat. Jednoho dne byl zápas velmi zuřivý a Chella Arnovi vážně poranil dolní končetinu. Arno byl převezen do nemocnice na rentgen, který ukázal zlomeninu. Musel se podrobit operaci, kdy mu byla srovnána kost a dostal sádru. Ošetřovatelé museli s Arnem zůstávat 24 hodin denně, aby si sádru nestrhl. Arno zůstal dlouho izolovaný a když se mu končetina konečně zhojila, neodvážili jsme se dát jej znovu dohromady s Chellou.

Téměř rok jsme museli každý den držet buď Arna nebo Chellu uvnitř. Naštěstí jsme po roce mohli zrekonstruovat starý šimpanzí výběh a přebudovat jej na druhý gorilí výběh.

Arnovi je deset let, ale v některých ohledech se chová jako mládě. Je velmi hravý a stále plný energie. Ačkoli se chová jako mladá gorila, poté, co dostal vlastní rodinu, velmi rychle roste.

Arno při koupeli

Arno miluje vodu. Rád si hraje v malé nádrži ve výběhu. V létě se dokáže celé hodiny válet ve vodě a cákat na sebe. Někdy si do vody jenom tak lehne na záda a odpočívá.

Simone de Vries pracuje v kamerunské záchranné stanici Limbe Wildlife Centre (LWC) od roku 2006. V dubnu letošního roku se stala její manažerkou. Projekt Odhalení se snaží finančně podporovat činnost LWC, nejen proto, že pečuje o gorily, které byly pytláky připraveny o rodinu nebo jsou jinak handicapovány, ale také proto, že se zaměřuje na vzdělávaní a ekologickou osvětu dětí i dospělých. Simone de Vries je autorkou charakteristik goril z LWC, které Vám budeme postupně představovat. Jejich prostřednictvím se můžete dozvědět další podrobnosti o životě centra, se kterým jste se měli možnost seznámit díky našim dvěma přímým přenosům.
autor: Simone de Vries
Spustit audio