Anežka a Maria

25. květen 2001

V pondělí Luboš Peške obě mláďata okroužkoval. Je přesvědčen, že jde o dvě samičky a mohli jsme se tedy rozhodnout, jak je pojmenujeme. Zvolili jsme jména ANEŽKA a MARIA, první pro vlastní mládě Tycha a Týny, druhé pro mládě nevlastní. Nechali jsme se přitom inspirovat jmény zvonů v Týnském chrámu. V sokolí věži je zvon Anežka odlitý v roce 1989, který váží 956 kg a má spodní průměr 112 cm, v "nesokolí" věži Maria z roku 1553 o hmotnosti 6 450 kg a průměru 204 cm.

Další významnou novinkou je, že známe původ Tycha. Z fotografií pořízených za pomoci speciální technologie Štěpánem Kotrbou se podařilo určit, že Tycho pochází z hnízdění na kostele sv. Jakuba v roce 1997 a je tedy rodilý Pražák! Podrobnosti v článcích a fotogalerii:

Tycho je rodilý Pražák! Lubomír Peške
Galerie Tycho Galerie "Tycho a Týna"
foto Štěpán Kotrba a Lubomír Peške

Fotoanabáze Štěpán Kotrba

V těchto dnech opět nastala doba znepokojených mailů. Několikrát denně nás upozorňujete, že jedno mládě chybí. Podniká totiž výlety do věžičky, takže zmizí ze zorného pole kamery číslo jedna, ale je v těch chvílích v záběru kamery dvě. Což se bude stávat čím dál častěji.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio