Altynaj se nečekaně přesouvá na západ (pátek 17. září 2004)

17. září 2004

Po přeletu stepí se Altynaj zastavila asi 50 km před dosažením řeky Syrdarja. Bylo to na stejném místě, kde pobývala i v minulém roce. Zhruba po týdnu se odtud 10. září přesunula o 35 km na západ a po dalších čtyřech dnech postoupila o dalších 25 km. Zde přímo u jednoho z meandrů Syrdarji však vydržela pouhý den a velmi překvapivě se 15. září rozlétla dále na západ.

Podle poslední lokace z 16. září minula i dosud nejzápadnější lokality, kde vloni trávil Iristu převážnou část svého téměř dvouměsíčního podzimního pobytu, a pokračovala směrem ke Kaspickému moři. Netrpělivě čekáme, zda se tato doposud jediná lokace téměř na samé hranici pouště Kyzylkum, asi 150 km od města Kzylorda, potvrdí.

Naše satelitní data o čapích přesunech získaná od roku 2002 ukazují v širokém okolí řeky Syrdarji spletitou síť přesunů s mnoha zastávkami na poměrně velkém území. Současná pouť Altynaj toto území ještě značně rozšiřuje na západ. Jasně se potvrzuje, že celá tato oblast v délce několika set kilometrů je důležitou tahovou zastávkou a místem, kde čápi a jistě i další na vodu vázaní ptáci mohou získat dostatek energie na další cestu.

Naši mongolští čápi Čingis a Tuja stále zůstávají v okolí svých hnízd. Podle zkušeností z předchozích let je téměř jisté, že jejich mláďata na svoji dlouhou cestu do zimovišť vyrazila již před mnoha dny. Kam? Doufejme, že nám to brzy naznačí jejich rodiče. Se skutečně velkým napětím očekáváme, kdy a jakým směrem čápi od řeky Túl vyletí.

autor: Lubomír Peške
Spustit audio