Altynaj je doma! (pátek 16. dubna 2004)

16. duben 2004

Po 225 dnech se samička čápa černého Altynaj včera vrátila na své hnízdiště u Obu na jihu Novosibirské oblasti v Rusku. Stala se tak prvním čápem černým, u kterého se v Asii podařilo zmapovat jeho cestu do zimoviště a zpět, navíc velmi podrobně. Nepočítáme-li krátké přesuny v rámci zastávek a zimovišť, uletěla Altynaj víc než 9.000 kilometrů!

Altynaj jsme satelitním a pozemním vysílačem označili loni v červenci (viz stránka Expedice na Sibiř 2003). Hnízdiště u Obu Altynaj opustila 4. září a zimoviště v západním Madhjapradéši v Indii dosáhla po 66 nebo 67 dnech (8. nebo 9. listopadu). Vzdušnou čarou se tak hnízdu vzdálila na 3.400 kilometrů, letěla ovšem po trase dlouhé zhruba 4.400 kilometrů. Tuto vzdálenost překonala za 17 až 18 dnů, zbývajících 49 dnů strávila na zastávkách (nejdéle pobývala u Syrdarji na jihu Kazachstánu - tato oblast je pro tažné vodní ptáky patrně velmi důležitá). V "letových" dnech obvykle urazila 150 až 300 kilometrů, za jediný den však dokázala překonat pravděpodobně i 675 kilometrů!

Ve spolupráci s Bombay Natural History Society jsme Altynaj v Madhjapradéši v prosinci krátce sledovali. Zastihli jsme ji ve zvlněné, poměrně suché, ale intenzívně zemědělsky využívané krajině v blízkosti retenční nádrže Lakhundar. Spolu s Altynaj bylo v této lokalitě dalších přibližně 30 čápů černých. Více na stránce Expedice do Indie.

V první polovině ledna se Altynaj rozletěla Indií dál na jih, ale brzo se vrátila do západního Madhjapradéše. Na cestu k domovu se vydala v první jarní den a dosáhla ho po 26 dnech. Tentokrát letěla po trase dlouhé "jen" 4.100 kilometrů, neopomněla se však zastavit u Syrdarji. Nezapočítáme-li tuto zastávku, letěla domů pouhých 15 dnů... (Například během dvou dnů, 12. a 13. dubna, dokázala zdolat i přes tisíc kilometrů.)

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio