Aktuálně: Co se vlastně děje a jak dál?

13. duben 2001

Zdá se být stále zřejmější, že Tycho není dobrý manžel. Měl by samici přinášet potravu, ale to nedělá. "Snad je to deštěm či zimou; nebo je spíš takový, že o shánění potravy příliš nedbá," říká Luboš Peške. "Dokládají to i nepočetné, zato však dokonale obrané kostřičky křepelky a holuba ve střešních věžičkách. Je to velký rozdíl oproti prvnímu samci z let 1995 až 1998, který zaplavil okolí hnízda naprostým nadbytkem potravy."

V této souvislosti se nelze nezmínit, že oba sokoli prodělali podle všeho velmi vážná zranění. Na samici si můžeme všimnout lehce svěšeného pravého křídla a několika neurovnaných peříček v místě někdejšího zranění. Samec, jak po bedlivém sledování zjistil Luboš Peške, má deformovanou hlavu před levým okem. Pravděpodobnou (či spíše téměř jistou) příčinou zranění obou ptáků byly nárazy do překážek během lovu - buď do drátů elektrického vedení, či v Praze do trolejí nebo antén. Následky zranění mohou dodnes ovlivňovat jejich lovecké schopnosti.

O tom, že samice nemá dostatek potravy svědčí i to, že když jí Luboš dal ve středu ke hnízdu dvě kuřecí stehna, jedno pozřela hned a druhé zmizelo do následujícího rána. Snad by tedy mohlo pomoci, když budeme Týnu přikrmovat. (To ale bohužel komplikují obtíže s přístupem do věže ke hnízdu.)

Ve hnízdě je jen jedno vajíčko. Kdyby prasklo nebo zmizelo, hnízdění by definitivně skončilo. Proto jsme k němu přidali ještě atrapu vajíčka, která má v takovém případě udržet samici na hnízdě. I když vajíčko vydrží, základní varianty dalšího postupu jsou tři:

Dát do hnízda poštolčí vejce a mladé poštolky pak vyměnit za sokoly.

Přidat do hnízda sokolí vejce (od páru chovaného v zajetí)

Počkat, jestli se poslední vajíčko vylíhne, a poté přidat do hnízda mláďata sokolů ze zajetí.

Nejpozději příští týden je třeba se rozhodnout, kterou z těchto variant zvolit; každá má své výhody i nevýhody.

A proč vlastně chceme za každou cenu hnízdění udržet? Za prvé proto, že když se tomuto páru nepodaří vyhnízdit, možná se o to příští rok vůbec nepokusí. A za druhé proto, že je to ideální cesta, jak posílit naši volně žijící populaci; každý jiný způsob vypouštění sokolů ze zajetí do přírody je složitější a méně úspěšný.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio