Africké státy společně proti vyvražďování goril

26. únor 2008

Po mnoha letech konečně došlo k dohodě mezi třemi africkými státy. Rwanda, Uganda a Demokratická republika Kongo podepsaly 10letý projekt na ochranu goril horských.

Domovem horských goril je přírodní park v sopečném pohoří Virunga, které se rozkládá na hranicích mezi Rwandou a Kongem, a také národní park Bwindi na jihozápadě Ugandy. Přestože jsou tato území poměrně rozlehlá (rozloha NP Virunga je 790 000 ha, Bwindi 32 092 ha), obývá je dnes už jen něco málo přes 700 jedinců. Tyto počty řadí gorily horské ke kriticky ohroženým druhům. Je známo, že jen v několika posledních měsících bylo na tomto území zabito alespoň 10 goril. Naposledy loni v červenci byla zveřejněna zpráva o masakru tlupy goril ve Virunze, který se spíše než pytlačení podobal drastické popravě.

Jednou, ne však jedinou příčinou jejich vymírání jsou pytláci, kteří obchodují s gorilím masem. Na tom jsou závislí i obyvatelé vesnic, pro něž je maso jedním ze zdrojů proteinů. Významnou měrou se však na populaci goril horských podepsaly i válečné konflikty mezi konžskými rebelskými bojovníky a vládou.

Tržiště s bushmeatem

Ochrana goril neznamená jen potencionální nárůst jedinců gorilích tlup, slibuje také značný příliv peněz do afrických regionů. Gorily horské se řadí k jedné z nejlépe placených atrakcí afrických národních parků. Někteří turisté jsou ochotni zaplatit až 500 dolarů jen za povolení ke vstupu do těchto lokalit. Tato částka však ještě nezaručuje setkání tváří v tvář s horskými obry.

Nově podepsaná spolupráce třech afrických států by se mohla stát průlomem v ochraně goril horských. V následujících letech by se měla posílit ostraha parku, a tím by se zabránilo ilegálním lovcům v pustošení oblasti. Místním lidem by měl projekt nabídnout alternativní zdroje příjmu peněz a surovin. Spolupráce s místními komunitami a boj proti pytlákům si vyžádá nemalé náklady, které v prvních 4 letech pokryje holandská vláda.

Výuka pěstování kakaa

Co se ochrany goril týče, v národním parku Bwindi zaznamenali vědci první úspěchy. Počty goril horských zde za poslední desetiletí vzrostly o deset procent. Tento fakt zvýraznil smysl projektu a spolupráce třech afrických rivalů.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení