Absolutní a nepřekonatelný rekord (sobota 6. září 2003)

6. září 2003

"To je bomba," přišla mi obratem SMS od Jardy Šimka. Ještě teď hledám, jestli v tom není nějaká chyba.

Byl jsem samozřejmě zvědav, jak bude Altynaj pokračovat ve své cestě, takže jsem během dne průběžně stahoval data. Nic moc. Dočkal jsem se až po páté, kdy přišly dvoje souřadnice nízké kvality. Moc jsem se s nimi nezaobíral, i když mi přišly hodně odlišné od posledních včerejších. Předpokládal jsem, že co nevidět dostaneme mnohem přesnější data. Po půl hodině skutečně přišly vysoce kvalitní souřadnice, jejichž chyba není větší, než nanejvýš pár stovek metrů. Kliknul jsem na ně a trasa Altynaj se vykreslila na monitoru. Zůstal jsem na něj zírat se spadlou čelistí. Od včerejška večer uletěla 675 kilometrů!!!

Čápi za den obvykle uletí 100 až 300 kilometrů. Čtyři sta kilometrů už je pořádná porce a dosavadní rekord v délce denního přeletu drží Roman s 565 kilometry (více zde). Je vůbec možné, aby Altynaj uletěla za den 675 kilometrů? Celá věc je dost složitá a má jeden malý a druhý větší háček. Ten menší je, že troje včerejší souřadnice z časů po 13. hodině světového času mají průměrnou kvalitu. Dvoje jsou ve shodě, třetí se liší. S čistým svědomím tedy můžeme věřit těm lepším ze zhruba shodného páru - vzdálenost 675 kilometrů by se změnila jen minimálně. Větší háček je právě v čase, kdy byla Altynaj včera naposled lokalizována. Ve 13.20 světového času bylo u Karagandy, kde právě byla Altynaj, zhruba 20 minut do západu Slunce, téměř hodina do občanského soumraku a víc než dvě hodiny do soumraku astronomického. Nemohla ještě za šera uletět pár desítek kilometrů? Domnívám se, že ne. Tady v Praze je 19.30, deset minut do západu Slunce, a už je dost velké šero. Za podobných světelných podmínek čápi nanejvýš přeletí pár set metrů ke stromu, na kterém pak přenocují. Nikdy jsme nezaznamenali, že by překonávali větší vzdálenosti po západu Slunce. Ostatně i dnes - jak vyplývá ze souřadnic, které právě přišly - se Altynaj zastavila půl hodiny před západem Slunce.

Tedy: S naprostou jistotou víme, že během uplynulých dvou dnů uletěla Altynaj 1100 kilometrů. Velmi pravděpodobné - téměř jisté - je pak to, že za dnešek dokázala překonat 675 kilometrů.

V každém případě jsme svědky absolutního a patrně nepřekonatelného rekordu. Až se tají dech...

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio