Abakuk

30. listopad 2015

Jméno proroka, hebrejsky Habakuk, není zcela jasné. Buď znamená "Objetí" nebo se odvozuje od akkadského názvu pro rostlinu. O osobě proroka toho není více známo. Doba jeho působení se předpokládá někdy na přelomu 7. a 6. stol. př. n. l. Jako jediný z malých proroků zachycuje vidění, kterého se mu dostalo od Hospodina.

Spis se dělí na tři kapitoly. V první je zachycen prorokův nářek nad nevěrností lidu a Boží odpověď na něj. Druhá kapitola popisuje prorokovo vidění a ohlašuje blížící se Boží soud. Ve 2, 4 je klíčová výpověď knihy "spravedlivý bude žít pro svou věrnost" (ČEP), která je citována v Novém zákoně v Listu Židům 10, 38-39.

Třetí kapitola obsahuje Abakukovu modlitbu ve formě tklivého žalmu, která je nesena dosti pochmurnými tóny. Na závěr však Abakukův žalm přechází do rozhodného a oslaveného vyjádření víry a naděje v Hospodina. Víry a naděje, která žije navzdory všemu zlu a utrpení, kterým zřejmě prorok sám nebo jeho okolí prochází. Tímto motivem se kniha Abakuk přibližuje mudroslovné knize Jób.

autor: Pavel Šíma
Spustit audio