A léta běží s Tomášem Baťou

6. prosinec 2013

V tento den roku 1989 – tedy velmi krátce po tzv. sametové revoluci (a dost možná bychom mohli říci ještě v jejím průběhu) – uvedl Československý rozhlas na své stanici Praha půlhodinu z cyklu A léta běží.

Tradiční životopisné vyprávění vysílané od osmi hodin ráno patřilo v té době k rozhlasovému programu už dvě desetiletí, a ačkoli pořad vznikl ještě z iniciativy před-normalizačních tvůrců, zapsal se do povědomí jako galerie hrdinů socialistické práce.

O to větší ale muselo být senzací, že se v tomto cyklu najednou objevil Tomáš Baťa. Vlastně se jenom mihnul, protože rozhovor s ním přinesl do rozhlasu novinář František Vlach nahraný na obyčejný diktafon a to tehdy v profesionálním rozhlasovém provozu věru nebylo tolerované médium. Hlas Tomáše Bati zazněl v půlhodinovém programu na ploše pouhých deseti minut – zbytek zabraly jakési převratové úvahy, které s odstupem let značně vyčichly.

Naopak snímky s hlasem Tomáše Bati stouply od té doby v ceně – coby zvukový dokument, byť technicky ne právě prvotřídní. Důležité ale tehdy bylo, že po dlouhých desetiletích totality a její protibaťovské propagandy měl slavný podnikatel možnost mluvit v československém éteru o tom, jaké byly ve skutečnosti jeho kroky a osudy v roce 1938.

Spustit audio