9. den: Shinda a potrava goril

15. listopad 2005

V naší reality show můžeme sledovat, s jakým apetitem se gorily mnoho hodin denně cpou listím a větvemi stromů. Pro nás všežravce je to těžko pochopitelné, ovšem přestože nás s gorilami spojuje téměř 95 % genetické informace, právě ve složení potravy se významně odlišujeme.

O tom, jak a čím se v přírodě gorily živí, jsme si povídali s Klárou Petrželkovou. Ta měla možnost lidoopy zkoumat a sledovat přímo v jejich přirozeném prostředí, domovské divočině v Africe.

"Všechny gorily v Zoo Praha patří určitě a stoprocentně do poddruhu Gorila gorila gorila, což je jeden z poddruhů gorily nížinné. Tato informace je důležitá pro chovatele, protože právě ve složení potravy najdeme obrovský rozdíl mezi dvěma druhy: gorilou nížinnou a gorilou horskou. A podle toho se také musí tvořit jídelníček," říká Klára Petrželková.

A se zaujetím pokračuje: "Gorila nížinná je typickým frugivorem. Tímto termínem označujeme živočichy, kteří se živí převážně či výhradně plody a ovocem. U goril v přírodě se asi z 60 % jedná o ovoce, zbytek jsou listy, dřeň, stonky. Živočišná potrava představuje jen asi tři procenta. Jedná se převážně o termity nebo mravence. Souborně se této potravní specializaci říká insektiborie, tedy požírání hmyzu. U goril nebyla prozatím zaznamenána konzumace živočišné potravy třeba jako šimpanzů, u kterých je známo, že aktivně i loví malé antilopky, opice guarézy a jiné živočichy."

A co zmíněná gorila horská? Na rozdíl od gorily nížinné je ta horská spíše folivorem. Tak nazýváme živočichy specializující se převážně na listy a podobně. Určitě existují nějaké individuální preference u jednotlivých goril. Tedy některá se spokojí jen s listy, jiná hledá i větvičky, další tráví hodně času okusováním kůry či pojídáním květů, když na ně narazí. Ani plody ovšem nevynechávají, pochopitelně jim chutná všechno sladké, u listů preferují ty s vyšším obsahem bílkovin, ale vyhýbají se olejnatým plodům a plodům s alkaloidy.

Při sledování goril v zoo mně připadá, že gorily mají potřebu sežrat doslova všechno, co jim přijde pod ruku. Nacpat se k prasknutí. Nebo jedí, třeba jako kočky, jenom do té doby, než jsou syté? Jedí pouze do té doby, než jsou syté, aspoň co se týče těch divokých goril. Možná to může být v zajetí, to si dokážu představit, ale tam je to spíš z nudy, kdy příjem potravy může být v určitých situacích vlastně jediným rozptýlením. V každém případě se ve volné přírodě nepřejídají.

Nikdy jste nebyla svědkem takového případu přejídání se? Já možná vím, vy asi narážíte na Shindu. U ní je to složitější, protože u ní se kombinuje jakási soutěživost o potravu s druhou samicí s velkou zálibou v jídle. Vliv asi bude hrát i skutečnost, že nemůže mít mládě, ale nemyslím si, že by se to zvíře mohlo nějak přežrat.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení