68. den: Láska gorilí, láska pomíjivá

13. leden 2006

Věrnost, nadbíhání, dvoření, vděk - to jsou slova na hony vzdálená gorilímu samci jak v přírodě, tak v pavilonu pražské zoo. Dnes nám to Richard předvedl v plné síle. Budeme-li jeho chování hodnotit našima lidskýma očima, nezbude než jeho téměř hulvátské projevy odsoudit. Když se na to koukneme gorilími nebo alespoň zvířecími brýlemi, přijdou nám jeho projevy logické.

Richard se zásadně s nikým o nic nedělí. Dnes jako každý den si přivlastnil veškerou potravu a teprve když ho přestala bavit, předal zbytky samicím. Ty se s ním ostatně ani nedohadují - jsou si vědomé jeho síly. Kdyby nedostávaly samice potravu přímo od ošetřovatelů přes mříže, asi by už dávno zemřely hladem.

V přírodě se chová gorilí samec obdobně a vždy si vezme ta nejlepší sousta, s nikým včetně potomků se nedělí. Je to logické chování - na jeho síle a zdravotní kondici závisí úspěch a bezpečnost celé početné rodiny. Gorilí samec s kručícím žaludkem a ochablými svaly by samice a mláďata asi neochránil. Zato zesláblá samice se může dát časem dohromady a přežít. A kdyby uhynula, ve skupině jich zbude ještě dostatek. Zní to krutě, ale je to pochopitelné chování.

Ovšem nejen při příjmu potravy je Richard samovládcem. V posledních týdnech můžeme pozorovat, jak se páří nejen se Shindou, ale sem tam i s Kambou. Nedělá mu problémy je v krátkém sledu střídat a nemusí při tom vynaložit jakoukoliv energii. Samice se mu samy nabízejí, či spíše podbízejí, a on si jen blahosklonně sedí a čeká, až přijdou. Je navíc natolik zkušený, že samice odmítá ve dnech, které nejsou efektivní, kdy není samice připravená na zabřeznutí. Je obdivuhodné, jak tyto dny pozná.

Gorilí láska je pomíjivá. Spojení obou partnerů trvá jen pár vteřin a poté se rozcházejí. Náklonnost je okamžitá, žádná láska na celý život. Samec si nemůže dovolit v rodině upřednostňovat některou samici. Chová se možná ještě sobečtěji, než vládce orientálního harému, který má vždy favoritku nebo favoritky, ty si jeho přízně užívají a zbylé ženy jsou v pozadí.

V gorilí lásce nenajdeme téměř žádné námluvy, žádné lákání či přemlouvání samic, žádné dvoření. Veškerá vstupní iniciativa je na samicích, které samy - jak jsme v pavilonu často viděli - samce vyhledávají a podbízejí se mu. V přírodě si stříbrohřbetý samec není vždy vším jistý a svůj harém musí stále hájit před nájezdy jiných samců, toužících po vlastních samicích. Možná právě tohle by Richardovi srazilo hřebínek.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení