58. den: Finále - profil Shindy

3. leden 2006

Třetím finalistou naší trochu jiné reality show Odhalení je Shinda. Zarputilá samice, která bohužel dosud nemůže mít vlastní mládě, ačkoliv se s Richardem pravidelně páří. Podívejme se znovu, co o Shindě řekli odborníci z pražské zoo doktor Pavel Brandl a Marek Ždánský před dvěma měsíci, tedy v době zahájení projektu Odhalení.

Shinda je druhá na žebříčku hierarchie. Narodila se v Holandsku stejně jako o rok mladší Kijivu, jsou ze stejné skupiny, mají stejného otce, ale jinou matku. Společně do pražské zoo přicestovaly z australské Sydney. Po řadě let strávených v Austrálii musely sydneyskou gorilí skupinu opustit, protože se dostaly do věku, kdy už je mohl pářit jejich vlastní otec. Tehdy se podařilo řediteli zoo doktoru Fejkovi vyjednat transfer, takže v roce 2001 přišly do Prahy poprvé. Proč říkám poprvé? Ještě jednou nás opustily na krátkou dobu po povodních v roce 2002, když byl pavilon v rekonstrukci. Cestovaly do zoo ve Dvoře Králové a odtud se snad už definitivně vrátily do Prahy. Jde tedy o zvířata opravdu často cestující, což u lidoopů nebývá zvykem.

Když budeme chvíli Shindu sledovat, uvidíme samičku, která všechno nové musí prozkoumat, zvíře, které by všechnu dostupnou potravu nejraději shromáždilo pro sebe. Proslavila se například tím, že tak dlouho zkoumala ohrazení venkovního výběhu, až se jí ho téměř podařilo úspěšně překonat.

Shinda má velmi zvláštní povahu. Osobně si myslím, že za to ani moc nemůže. Sužuje ji totiž jeden velký problém. Aby nemohla v Sydney zabřeznout s vlastním otcem, umístili jí do ramene hormonální implantát stejně jako Kijivu. Když šly k nám, snažili jsme se co nejdříve implantáty odstranit a umožnit samicím zabřeznout. U Kijivu se to podařilo, u Shindy jsme ho bohužel nenašli. Takže Richard, i když ji každý měsíc důsledně páří, s ní prostě mládě nemá. Za hormonálními problémy bych hledal i to, že má břicho, jako kdyby čekala mimino. Nemyslím si ovšem, že by byla přežraná nebo tlustá. Musíme počkat, až působení implantátu odezní a ona konečně s Richardem zabřezne. Shinda by mládě hrozně chtěla, a nechápe, proč ho nemá. Je nám to líto, ale my jsme udělali všechno potřebné, a nezbývá než počkat, až působení odezní.

Shinda je tedy třetím soutěžícím nominovaným na výhru dvanácti melounů. Samozřejmě i ona má svého obhájce, herečku a zpěvačku Lucii Vondráčkovou. Té jsme se v pražské zoo zeptali na její vztah ke gorilám. Lucko, myslíš si, že bychom se my, lidé, mohli od goril něčemu přiučit?

Já jsem je zase tak moc nestudovala, takže je nemám dobře načtené, ale jeden můj sen, od malička, je rozumět zvířecí řeči. Samozřejmě, že to je úplná hloupost, ale myslím, že by to pomohlo v určitých věcech. Třeba od kočkovitých šelem bychom se mohli naučit, jakým způsobem si rozvrhnout den, protože ony to mají krásně vyvážené. Myslím, že kdybychom chvilku pozorovali některé druhy a poučili se od nich, tak budeme v životě o hodně klidnější a spokojenější, nebudeme se tak honit, nebudeme se stresovat. Ale v každém případě je vidět, že máme se zvířaty spoustu věcí společných, že máme společný stesk, že máme společné touhy, že když máme nějaký problém, tak ho řešíme podobnými způsoby. Všechno souvisí se vším, ale když budeme dělat, že tohle je jeden druh a my jsme jiný druh, že my jsme někde na vrcholu ledovce a jsme tam sami, že se můžeme chovat strašně k přírodě a nemusíme ji vůbec brát na vědomí, tak to je začátek konce. Myslím, že už jsme skoro v polovině té cesty.

A proč by podle tebe měla vyhrát právě Shinda? Shinda je v začarovaném kruhu, já myslím, že bychom jí měli pomoci, že to je dokonce naše povinnost, protože jsme trochu ten začarovaný kruh zavinili. Je to jako u lidí. Shinda si hrozně přeje mít miminko, to všichni vidíme, a to miminko mít nemůže. Proto je smutná. A protože ho mít nemůže, tak tloustne, protože svůj smutek řeší přejídáním se. Tím se uzavírá začarovaný kruh. Čím je tlustší, tím menší je šance, že se hormonální tělísko v jejím těle najde, implantát, který tam člověk nasadil, aby ji paradoxně chránil. Stále je daleko svému snu, aby měla potomka. Myslím, že jí dlužíme vyřešení tohoto problému. Tím, že pro ni budeme hlasovat, nehlasujeme jenom pro ni, hlasujeme pro pokračování rodu. Myslím, že to je vždycky nejdůležitější. Že to máme za úkol. Myslím, že je to povinnost srdce každého z nás. Přesně pro tohle hlasujte pro Shindu, ona si to zaslouží. A musí vyhrát.

Pokud vás tedy Lucie Vondráčková přesvědčila, hlasujte pro Shindu.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení