45. den: Televize v pavilonu

20. prosinec 2005

Ten nápad vznikl náhodou, a jak tak vzpomínáme, v hlavě našeho spolupracovníka, zoologa dr. Dana Frynty. Jak by asi reagovaly gorily na televizi? Dávaly by přednost některým programům a byly by schopné si programy samy vybírat?

Jak už to tak bývá, zrealizovat tento pokus nebylo zdaleka tak snadné, jako položit si výše uvedené otázky. Kam umístit velkou plazmovou televizi, to jsme vyřešili poměrně rychle. Jak a kam umístit ovladač, to už byl těžší oříšek. Více nám o tom řekl Jiří Malina, kolega z týmu Odhalení, který se účastnil technické části akce "televize pro gorily".

Realizace byla v podstatě jednoduchá. Musel se najít velký špalek nebo velký kmen, do kterého by šlo zabudovat dálkové ovládání. To možná někomu připadá jako jednoduchý úkol, ale bylo to velmi složité. Takový kus dřeva musí být totiž v pavilonu pevně uchycen, což se jevilo jako velmi problematické. Vrchní ošetřovatel goril Marek Ždánský našel ve venkovním výběhu obrovský pařez, který jsme museli dostat dovnitř. Nakonec pomohl i traktůrek, kterým ho dopravil doprostřed pavilonu. To byl první krok. Druhý krok byl úplně kuriózní, protože se seběhlo šestnáct pracovníků zoo, čtyři pracovníci Českého rozhlasu a snažili se s tím špalkem pohnout na místo určení, kde měl být namířen proti televizi. Dopadlo to proti očekávání: nikdo s tím nehnul. Vypadalo to jako obřadní kámen, u kterého se sešlo šestnáct nemohoucích lidí. Nakonec se pomocí "paleťáku" podařilo špalek i s dálkovým ovládáním dopravit naproti televizi.

Dálkové ovládání bylo v tu dobu už zabudované ve špalku. To připravil náš spolupracovník ing. Jan Petrů s tím, že přenos jde z rádiového vysílače, to znamená bezdrátově. Ovládání má tři tlačítka a je zapuštěné ve špalku. Tlačítka jsou barevně odlišená, jsou červené, žluté a zelené. Připomínají takový malý semafor a gorily mohou stisknutím přepnout na konkrétní kanál.

Předpokládám, že špalek a vůbec zabudování ovladače do dřeva je tak připraveno proto, aby gorily ovladač nezničily či někam neodnesly. Jasně. Ovladač musel být zapuštěn a pevně uchycen, protože jsme se báli, aby ho gorily nevydloubaly a neházely po sobě. To samé platí o tom špalku, který musel být tak těžký, aby s ním nemohly rozbít sklo, které odděluje návštěvníky. V návštěvnické sekci je umístěná velká plazmová televize, na které běží v neustálém provozu tři smyčky, tři kanály. My jsme je ještě pro gorily podbarvili, takže když se dívají na zelený kanál, tak ten kanál je doopravdy lemován zelenou barvou.

Myslíš si, že tím, že různě barevná tlačítka gorily přivábí, budou různobarevnost vnímat? Určitě. Bylo to vidět už od začátku. Hned po instalaci se o tlačítka porvaly. Je otázka, jakým způsobem si uvědomí tu provázanost s televizí. Ale to je otázka spíš na odborníky - zoology.

Vrátím se ještě k televizi. Říkal jsi, že je umístěná v prostoru pro návštěvníky. Je na tom místě, kde byla původní televize zoologické zahrady? Ne, stojí na zemi v pravé části návštěvnického sektoru a jsou k ní přivedeny tři videovstupy ze tří DVD. Přepínač tedy přepíná právě sekvence mezi těmi videovstupy.

Co se bude na těch jednotlivých videosekcích promítat? Plánů je několik, zatím máme okruhy jako potrava, ostatní zvířata a gorilí projevy. Ale je pravda, že se bude časem měnit.

Je veden do pavilonu z DVD zvuk? Uslyší gorily něco k záběrům, nebo uvidí jen obraz? Uvidí jenom obraz, zvuk není do pavilonu vyveden.

Myslíš si, že může u nějaké gorily vyvolat ta televize tak vysokou emoci, že by například bouchla do skla a snažila se tu televizi zlikvidovat? Já to nepředpokládám, ale vím, že jeden kanál s natočenou agresí jsme už museli omezit, protože se to ošetřovatelům nelíbilo. Přitom - co mi říkali kolegové z buňky - zrovna ten kanál si gorily několikrát pustily stisknutím červeného tlačítka.

Ještě nám na závěr pověz, jak dlouho tam televize bude a jak dlouho budeme mít možnost vidět gorily, ovládající svůj televizní svět? My jsme počítali čtrnáct dní, ale myslím si, že čas určí samotné reakce goril na televizi a na přepínač.

Co našemu pokusu s televizí říká odborník? Na to jsme se zeptali naší odborné poradkyně Mariny Vančatové. Myslíte si, že jsou gorily schopné vnímat ovladač jako nástroj k řízení obrazu v televizi? To znamená, propojit si fakt, že jejich jednání ovlivní něco jiného? Jsou schopny, podobné pokusy se již prováděly třeba na šimpanzích. A šimpanzi, když správně zmáčkli joystick nebo ovladač, dostali pamlsek jako odměnu a tím pádem se jim to spojení velice rychle zafixovalo. Tady gorily budou postupovat metodou pokusů a omylů. Je otázka, jak rychle zafixují spojení mezi tím, že když zmáčknou knoflík na ovladači, změní se program nebo vůbec bude nějaký program v televizi. Takže otázka zní, jestli vůbec budou reagovat. Ale protože reagují na návštěvníky a na to, co se děje za hranicí pavilonu, tak je možné, že je obrazovka opravdu bude zajímat. Víme z pokusů amerických ošetřovatelů v zoologických zahradách, že pouští gorilám, které čekají poprvé miminko, jak se má správně s mládětem zacházet, nebo jim pouští přírodovědné filmy o mateřském chování goril. Ale tam ovladač používá ošetřovatel. Nicméně gorily můžou sledovat různé záběry vystupování goril v přírodě, a tak se naučí.

Takže gorily opravdu mohou vnímat to, co se na obrazovce děje? Myslíte si, že je to může nějak psychicky ovlivnit, pokud se jim tam bude promítat například agrese, že můžou samy být agresivní? Pokud si spojí, že to můžou nějakým způsobem ovlivnit, možná ano, možná se jejich agrese obrátí proti obrazovce. A nebo naopak to pro ně bude irelevantní. Necháme se překvapit, co nám gorily předvedou. Ale tam je otázka spojení přepínání knoflíků na ovladači s tím, že se změní děj v televizi. Pokud to vůbec budou vnímat.

Dala byste nějaké gorile svůj hlas nebo vsadila byste si na to, která z našich goril bude při tomto pokusu nejšikovnější? Pořád je moje favoritka Kamba. Uvidíme ...

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení