19. den: Po převozu Kamby

25. listopad 2005

Kamba změnila gorilí svět. Tedy alespoň ten v pražské zoo. A změnila i svět všech nadšenců, kteří připravují "tak trochu jinou reality show" Odhalení. O Kambě jsme si povídali jak s jejími ošetřovateli, tak i s dalšími lidmi, kteří se podíleli na jejím včerejším převozu.

Zopakujme si základní údaje: Kamba je chovatelsky nesmírně cenné zvíře, neboť pochází z odchytu v divoké přírodě, a tudíž není geneticky příbuzná s ostatními gorilami chovanými v zajetí. Vzhledem k jejímu stáří je velmi důležité pokusit se o její rozmnožení a odchov mláděte. A to je hlavní důvod, proč se ošetřovatelé rozhodli přestěhovat Kambu do Prahy.

Více nám o tom řekla ředitelka Zoo Dvůr Králové RNDr. Dana Holečková. U goril je to podobné jako u lidí, gorily se neučí mateřskému chování jinak než ve své rodině. A protože tato samice nikdy nezažila odchov mláděte, tak my potřebujeme, aby se to naučila od svých kamarádek, se kterými kdysi žila v Zoo Praha. Dá se říct, že tam jede do jakéhosi školícího kurzu, a také věříme, že přítomnost mláděte, ostatních samic a nového samce u ní ještě prohloubí její přirozené reprodukční cykly a že bude schopná zabřeznout.

U této samice jsme asi před rokem a čtvrt zaznamenali spontánní potrat, což znamená, že je ještě v reprodukčním věku. Věříme, že zabřeznout může. Ale pro případ, že by porodila, si musí zavčas osvojit rodičovské a mateřské zkušenosti od jiné samice. Když se péči o mládě od Kijivu nenaučí, nám prakticky stoprocentně nezbude než mládě odebrat a odchovávat na flašku. Matky bez mateřských zkušeností mládě buď nechají ležet po porodu, nebo ho nosí na zádech či na břiše, takže mládě se nemůže napít mateřského mléka a uhyne.

Kamba už je poměrně stará. Nemůže ji to nějakým způsobem ohrozit? Neprojeví se věk na kvalitě jejího plodu? Je pravda, že už jí bylo třicet let, ale porody třicetiletých samic jsou známy i jako prvoporody, takže věříme, že tady ta šance je, a proto chceme připravit všechno co nejlépe. Kambu naučíme mateřskému chování v rodinné tlupě, byť je to tlupa složená ze zvířat, která geneticky nejsou příbuzná. Ale to nevadí.

Mimochodem, kolika let se tak dožívají gorily? Mohou se dožít i padesátky.

Aha, čili ona je teď někde v polovině svého života, to znamená, že to zase takové riziko není. Ono je to - řekněme -, jako kdyby žena rodila poprvé třeba v sedmatřiceti.

Ještě mi prozraďte, je nějakou výhodou, že se Kamba s Richardem ještě nepotkala? Kamba pochází z přírody, proto je to geneticky cenné zvíře pro celý chov. Díky tomu může mít potomka s kýmkoli, protože je málo pravděpodobné, že by se setkala s kýmkoliv, s kým je příbuzná.

Může se stát, že by Kamba nějakým způsobem ohrozila naše pražské mládě Moju? Samozřejmě zvířata nás vždycky překvapí, ale v žádném případě to nepředpokládáme. A to z toho důvodu, že Kamba žila s Kijivu a také s druhou samicí Shindou, protože ony žily nejdříve ve Dvoře Králové, potom v Praze, potom zase ve Dvoře Králové, čili ty samice se znají. Tam nepředpokládáme žádný problém. Naopak Kamba v té skupině hrála takovou roli ochranitelky. Takže si myslíme, že naopak přítomnost toho mláděte by jí mohla psychicky i fyziologicky pomoci.

A nemůže tam dojít k nějakým sporům o pozici v rodině a posléze ke změně jejího chování? Určitě. Přítomnost Kamby tam změní chování v té skupině, ale my si myslíme, že jedině pozitivním způsobem. Ovšem musíme se nechat překvapit.

My se samozřejmě překvapit necháme. Teď se ale ještě vrátíme k samotnému převozu. Převoz není jen tak lecjaká věc, provází ho spousta papírování a také veterinárních vyšetření.

Co všechno se stalo, nám řekl doktor Váhala. Nejdřív se provedla tuberkulinace, když Kamba byla uspána, to se odečte za tři dny. Ještě dnes po příchodu se odebral trus, který se pošle na vyšetření na parazity, salmonelu a další a po schválení městskou veterinární správou, pokud budou vyšetření negativní, se zvíře bude moci zařadit do skupiny.

A pak už následoval převoz a dlouho očekávaný příjezd do pražské ZOO. Průběh celé cesty nám okomentovala vrchní ošetřovatelka paní Zdena Jeřábková. Přivezli jsme samici Kambu, je to gorila, která pochází z volné přírody. Už toho poměrně dost procestovala, vrací se sem, do známého prostředí, protože tady už byla. V době povodní byly všechny gorily přestěhovány k nám - do Dvora Králové. Takže vlastně dneska je to její třetí cesta po našich silnicích. Transport proběhl celkem klidně, Kamba byla klidná. I při přemísťování se chovala vzorně.

Při vykládání v Praze jsme viděli, že není vystresovaná - přišla ven okamžitě přes chodbu, zjistila, že jsou tady další gorilí kamarádky, takže zbystřila svoji pozornost a okamžitě si vzala od ošetřovatele kousek jablka, což značí, že je naprosto v klidu a pohodě. Protože když si někdo bere jídlo, tak je to známka toho, že je naprosto spokojený.

V konvoji, který doprovázel Kambu na cestě do Prahy, byla i Pavla Schauerová z Českého rozhlasu Leonardo. Musím říct, že to pro mě byla naprosto dokonalá zkušenost - nikdy v životě jsem nic podobného nezažila a nebyla tak blízko takovému zážitku. Určitě bych si v budoucnu něco podobného ráda zopakovala.

Co takový převoz znamenal pro Kambu? Tak pro Kambu to samozřejmě byl taky zážitek, ale doufám, že ne negativní. Jak já jsem to mohla vnímat, tak skutečně se všichni kolem chovali naprosto profesionálně. Takovým způsobem, aby se cítila v bezpečí a byla skutečně v pohodě.

Říkáš všichni kolem. Kdo všechno byl přítomen tomu převozu? Kolem převozu se pohybovala spousta lidí. Samozřejmě to byli odborníci, veterináři, ředitelka zoo ve Dvoře Králové doktorka Holečková, ošetřovatelé paní Jeřábková ze Dvora Králové a Marek Ždánský z pražské zoo. A taky štáb našeho rozhlasu, fotografové a spousta dalších přihlížejících.

Jak vlastně takový převoz gorily proběhl? Gorila se uspala, ale na velice krátkou dobu, jen na dobu veterinárního vyšetření a naložení do převozní bedny. Ještě před odjezdem byla čilá, stejně jako po celou dobu převozu. Cesta byla dlouhá, ale myslím si, že probíhala naprosto v pořádku. Kamba komunikovala se svou ošetřovatelkou, která na ni mluvila a snažila se ji tím uklidňovat. I když si myslím, že to nebylo třeba. Gorila byla v klidu a v podstatě jediný zádrhel byla obrovská zima, takže nám zamrzala nafta. Uvnitř nákladového prostoru bylo ale teplíčko.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení