18. den: Kamba je v Praze

24. listopad 2005

Ráno bylo tak mrazivé, až zamrzala nafta v nákladním automobilu, který se opatrně pohyboval mezi zoologickými zahradami ve Dvoře Králové a Prahou. V klimatizovaném nákladovém prostoru vezl velevzácný náklad - gorilí samici - Kambu.

Hned ráno byla Kamba připravená na převoz. Naložení tak silného zvířete do vozu nebylo možné bez krátkého uspání, čehož veterinární lékaři využili k odběru krve pro další rozbory. Krátce po půl jedenácté se konvoj, ve kterém nechyběl početný štáb Českého rozhlasu Online, vydal na cestu. Tříhodinovou pouť přerušily jen dvě krátké zastávky, kontrola Kamby (byla zcela v klidu, s převozem neměla prakticky problémy), a už je tu pražská zoo. Není ještě ani jedna hodina po poledni.

Při převozu z auta do pavilonu se Kamba drží mříží a rozhlíží po okolí. Že by to tu poznávala? Jakmile se trochu nadzdvihly padací dveře převozní klece, Kamba prudce a bez zaváhání vyběhla do výběhu. Stísněného prostoru měla asi dost. Prohlížela si okolí, poslouchala konejšivý hlas své ošetřovatelky a pokukovala na ostatní gorily za sklem. Richard dělal v pavilonu, že se ho to vůbec netýká. Kijivu seděla na straně a držela si uši, jakoby se obávala následujících dnů. Jen Shinda rozplácla obličej na sklo a z Kamby nemohla spustit oči.

Jakmile z pavilonu odešli všichni fotografové, kameramani a řada dalších lidí, kteří sledovali převoz, situace se uklidnila. Gorily v pavilonu se najedly a vydaly na kutě. Ve svém dočasném domově se k prvnímu spánku odhodlala i Kamba. Přejme jí klidné sny a mnoho krásných dnů v gorilím pavilonu s novými kamarády.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení