Zprávy ze světa (pondělí 23. prosince 2002)

23. prosinec 2002

Nejprve stručná rekapitulace: Kateřina po dlouhém pobytu na západě Číny přeletěla přes Karakoram na indický subkontinent. I po týdnu musím zopakovat, že je to fascinující! Čekáme, kam poletí dál - jestli do Pákistánu, nebo do Indie. Je ale pravděpodobné, že se nějakou dobu zdrží tam, kde je nyní, tedy v severním Pákistánu, na dohled od Nanga Parbat - Roman nejspíš zůstává stále na východě Turkmenistánu; jeho satelitní vysílač však selhal. - Petr bohužel už před několika týdny zahynul v Afghánistánu (Shrnutí všeho, co se odehrálo až do Kateřinina přeletu Karakoramu, najdete zde.)

A nyní dvě zprávy ze světa:

Z Číny nám poslal mnoho fotografií ornitolog pan Ma Ming - viz galerie. V oblasti Xinjiangu se sledování čápů černých věnuje už řadu let. Čápi tam jednak hnízdí, jednak zimují. Více informací najdete v zápisu Zpráva z Číny.

Z Ruska se ozval Nikolaj Juškov, lesník, který nám pomáhal s odchytem čápů (více na stránkách Expedice na Sibiř, kde najdete i video). Ve svém dopise z 2. prosince píše: "Sníh tu napadl 8. listopadu, nikdy ho tolik nebylo. Nejsilnější mráz byl do -20 stupňů Celsia. Po 15. listopadu začaly vánice a napadlo mnoho sněhu. Chodím do lesa na lyžích a hledám stopy zvěře. V prvních dnech prosince proběhl tah sovic sněžních"

Všem našim čtenářům a příznivcům čápů s "batůžky" přejeme krásné Vánoce a všechno nejlepší do roku 2003!

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio