Zpravodajství z roku - 1934

13. červenec 2013

Z období poloviny 30. let se v rozhlasovém archivu příliš mnoho zpravodajských relací nezachovalo. Jednou z výjimek jsou zprávy ze dne 13. července roku 1934.

Pozoruhodné jsou mimo jiné tím, že vlastně nezaznamenávají žádnou dramatickou situaci, nezachycují žádné podstatné dění, jehož – jak víme z jiných zdrojů – byl svět v polovině 30. let plný. Kdy ale nebyl, dodejme. Jednou z nejdůležitějších zpráv, které tehdejší hlasatelka, paní Zdeňka Walló, onoho 13. července 1934 četla, se týkala zavedení paušálu daně z obratu u tak zvaných radiotelefonních přístrojů.

Dlužím vám však doplnit jednu skutečnost, která objasňuje, proč byla informace o zavedení paušálu daně z obratu obdařena takovým množstvím detailů. Paní Zdeňka Walló četla totiž tak zvané zprávy pro průmysl, obchod a živnosti, které do vysílání pražského Radijournalu prosadila jedna ze stran, jež podobu vysílání ovlivňovaly. V tomto případě šlo o Československou živnostenskou obchodnickou stranu středostavovskou. Další zpravodajství se týkalo dění sportovního – a sice populárních dostihů, jež se konaly v Karlových Varech.

Paní Olga Walló, která ono poklidné zpravodajství četla, měla však později trpký osud. 23. března 1939, tedy jen pár dnů po okupaci Českých zemí, byla na základě výnosu prezidia ministerstva dopravy a spojů z rasových důvodů z rozhlasu propuštěna, později transportována do koncentračního tábora, kde zahynula.

K válce se váže i druhý dnešní zvukový záznam. Pochází opět ze dne 13. července, ale z doby o šest let pozdější, z roku 1940. Příspěvek, ve kterém britští odboráři posilují víru ve vítězný konec války v obyvatelích protektorátu Čechy a Morava, zazněl ve válečném vysílání BBC

Spustit audio