ZOO PRAHA OČEKÁVÁ DALŠÍ GORILÍ MLÁDĚ

12. září 2006

Pokud se nestane něco neočekávaného, v pražské zoo se na konci ledna nebo na začátku února příštího roku narodí další gorilí mládě. Potvrdily to testy březosti, které byly opakovaně pozitivní u nejstarší členky pražské gorilí skupiny Kamby.

Kamba je jedna z posledních goril v evropských zoo narozených ještě ve volné přírodě. Odchycena byla jako mládě, většinu života strávila v Zoo Lipsko. Před příchodem do Prahy žila 8 let v Zoo Dvůr Králové nad Labem. Dnes je jí 34 let.

Pobyt Kamby v Zoo Praha nebyl vůbec jednoduchý. Do Prahy přišla v roce 2001 se svým samcem Tadaem v rámci sestavování nové skupiny gorilího pavilonu. Po roce se však museli oba stěhovat zpět za dramatických povodňových okolností. Když se pavilon po dalším roce zrekonstruoval, váhali jsme s návratem obou zvířat. Zejména samec Tadao neplnil ve skupině roli vůdčího samce a jeho chování nesměřovalo k rozmnožení skupiny. Zoo Praha proto Tadaa nahradila mladým samcem Richardem ze Zoo Paignton v Anglii. Ten záhy zplodil se samicí Kijivu Moju, první gorilí mládě narozené v České republice (13.12. 2004).

Až do ledna tohoto roku zůstávala Kamba s Tadaem ve Dvoře Králové. Nedařilo se nám najít za ni náhradu, aby se mohla vrátit do Prahy bez Tadaa a samec ve Dvoře nezůstal sám. Vzhledem k jejímu vysokému věku však každým rokem ztrácena šanci na zabřeznutí. Gorily se v zajetí dožívají 40 - 45 let, samice však po třicítce rychle ztrácejí schopnost reprodukce. Biologický čas tak ubíhal Kambě mnohem rychleji než mladším samicím.

Kamba nikdy dosud mládě neměla. Úspěšný otec Richard byl její poslední šancí na mateřství. Proto se Zoo Praha a Zoo Dvůr Králové rozhodly dále nečekat a přistoupit k nelehkému kroku. V lednu byla Kamba přestěhována zpět do pražského pavilonu, do nově složené skupiny s Kijivu, Shindou, Richardem a Mojou. Příchod Kamby mohla v přímém internetovém přenosu sledovat i veřejnost díky projektu Odhalení rozhlasové stanice ČRo Leonardo. Kamba si musela svou pozici v nové skupině tvrdě vybojovat, ale zvládla to na svůj věk velmi dobře.

V nové skupině začala záhy plnit roli uvážlivé, zkušené samice. Důležité bylo zejména to, že se sblížila s mládětem Mojou, které s ní trávilo dokonce více času než s matkou Kijivu. Samec Richard ji však pářil minimálně. Kambě neprobíhala plnohodnotná říje. K ní došlo až v květnu po nasazení podpůrných hormonálních prostředků. V květnové říji se pářil Richard s Kambu minimálně 4x a v té době došlo i k početí nového mláděte. Březost pak potvrdily testy opakovaně několikrát v průběhu celého léta.

Zabřeznutí Kamby je velkým úspěchem spolupráce Zoo Praha a Zoo Dvůr Králové. Pro Kambu samou pak představuje šanci na obrovské rozvinutí jejího vlastního života, byť téměř na poslední chvíli. Soudě podle jejího vřelého vztahu k Moje je na prahu období, po kterém celý život toužila. V Zoo Praha uděláme vše pro to, aby Kamba mládě donosila, porodila a odchovala v pořádku.

autor: tisková zpráva
Spustit audio