Znáte tyrana?

4. srpen 2003

Pod slovem tyran si zpravidla představíme někoho krutého. Většinou diktátora, neomezeného vládce, který tyranizoval své poddané a byl pánem nad jejich životem a smrtí. To je původní význam slova, které vzniklo ve starém Řecku. Není to ale jeho jediný možný výklad.

Tyran je také živý tvor, který dostal jméno díky svému velmi zajímavému chování. To však většinou spíše vzbuzuje sympatie než antipatie.

Tyrani jsou ptáci, kteří žijí na americkém kontinentě od Aljašky až po Ohňovou zemi. Je jich velmi mnoho druhů a obývají nejrůznější prostředí, ale všichni se vyznačují velmi nápadným chováním. Příliš neskrývají svá hnízda, mají je velmi přístupná a otevřená, ale velmi hrdinně je brání. Brání nejen hnízda, ale také svoje potravní areály. Tyrani se živí hmyzem, na který obyčejně číhají na nějakém vyvýšeném místě, jako u nás např. lejsci. Vždyť také v angličtině dostali stejný název jako evropský lejsek, tedy "flycatcher", což bychom mohli přeložit jako mucholovec nebo mucholapka či chytač much.

Tyran

Jak tyrani vyhlížejí svou kořist z vyvýšeného místa, tak zároveň vyhlížejí všechny nepřátele, kteří by jim chtěli konkurovat nebo napadnout jejich hnízdo. Proti nim se nesmírně neohroženě vrhají a zahánějí je. Tyrani nebývají velcí ptáci a zpravidla jsou velmi nenápadně šedohnědě zbarvení, ale jakmile se objeví nebezpečí, stávají se z nich bojovníci schopní napadnout nepřítele mnohem většího, než jsou oni sami, například dravce, straky, vrány, dokonce mývaly a kunovité šelmy. Křičí, útočí na ně, zobákem jim zasazují rány a každý útočník většinou velmi rychle uteče, protože s tyranem není radno si zahrávat.

Podobné způsoby obrany využívají i jiné druhy ptáků žijících na různých kontinentech včetně Evropy. Např. vlaštovky napadají krahujce, když ho vidí letět, prolétající vrána může napadnout čejky nebo prolétající dravec je napadán havranovitými pěvci, sovy jsou napadány, kdykoliv se objeví ve dne, ovšem žádný z těchto našich útočníků není tak vytrvalý a tvrdý ve své obraně, jako je tyran. Přestože to jsou ptáci malí, v průměru velikosti našeho špačka nebo kosa, vzbuzují skutečný respekt.

autor: František Urban
Spustit audio