Pucciniho Vlaštovka o pařížské kurtizáně. Záznam představení z Metropolitní opery v New Yorku

19. duben 2024

Metropolitní opera připomíná letošní sté výročí úmrtí Giacoma Pucciniho i jednou jeho zřídka uváděnou operou. Přímý přenos jsme vysílali 20. dubna od 19:00. Kompletní záznam večera vám bude k dispozici jen po dobu 30 dnů od odvysílání.

Letošní sté výročí úmrtí Giacoma Pucciniho připomíná i newyorská Metropolitní opera sérií představení jeho oper. My jsme z nabídky přímých přenosů vybrali na duben a květen 2024 dva tituly – na 11. května slavnou operu Madama Butterfly, 20. dubna uvádíme v živém vysílání z jeviště Metropolitní opery v New Yorku méně známou Pucciniho operu La rondine – Vlaštovka.

V ulicích Paříže potkáváme bankéře Ruggera, starého muže, milujícího krásnou Pařížanku Magdu. Magda jako vlaštovka touží uletět na jih a Ruggero vzpomíná na chvíle, které s ní zažil. A ve svých vzpomínkách nazývá metropoli na březích Seiny městem touhy a zbožných přání. Nostalgická idyla ale nemá dlouhého trvání, bankéř Ruggero se z dopisu dozvídá o minulosti své krásné lásky a zavrhuje ji…

Příběh své Vlaštovky napsal Giacomo Puccini na libreto Giuseppa Adamiho a premiéru měla v Monaku v roce 1917. V Pucciniho Vlaštovce se představila sopranistka Angel Blue jako Magda, Ruggera ztvárnil tenorista Jonathan Tetelman. A v přestávce přímého přenosu jsme si připomněli také koncertní provedení Pucciniho Vlaštovky, které se odehrálo v Praze v roce 2022. 

Spustit audio

Související