Živá zahrada otevřena

2. květen 2011

Máte před domem zahrádku s chemicky hnojeným trávníkem a betonovou plochou? Podle Českého svazu ochránců přírody jsou takovéto zahrádky v západním světě dávno překonané. Lidé touží po žábách, motýlech a ptácích, zkrátka po všem živém. Svaz ochránců otevřel v pražské Michli ukázkovou živou zahradu, kde lidem předvádí, jak na pozemek přilákat „divokou zvěř“. Podrobnější informace o projektu nám sdělil Petr Stýblo z ČSOP.

Jaké všechny živočichy mohou návštěvníci vidět ve vaší živé zahradě?
Chceme se vrátit k tradici, kdy jsme ještě za našeho dětství viděli na zahrádkách motýly, v noci tam běžně běhali ježci, kvákaly žáby... To vše úplně zmizelo.

Motýl nedosedne na chemicky ošetřenou zahrádku?
Možná dosedne, ale už se nezvedne... Hlavně mají problém housenky, protože ty samozřejmě potřebují potravu a nemohou přežívat na takto sterilních zahradách. Taková zahrada s anglickým trávníkem sečeným dvakrát týdně je živá asi tak stejně jako betonová plocha.

Kromě motýlů a žab, jsou ještě jiná zvířata u vás k vidění?
Samozřejmě ptáci. Ptáky je velmi důležité přilákat na zahrady a je to poměrně jednoduché. Spousta jich hnízdí v dutinách, a když už nemáme na zahradě staré stromy, můžeme je alespoň částečně nahradit různými typy budek. Nejenom pro ptáky, třeba i pro netopýry nebo třeba pro včely, pro různé druhy hmyzu, pro čmeláky, dokonce umíme udělat budku i pro ježky, v níž mohou ježci v zimě přespávat.

Zahrada

Jak si tedy mohou zahrádkáři takové budky či třeba skalky, které taky jsou příhodným prostředím pro mnohé živočichy, obstarat, když zrovna nejsou domácími kutily? Alespoň já rozhodně nejsem!
Je to úplně jednoduché. Skutečně. My našim soutěžícím (Živá zahrada je současně soutěží všech lidí, kteří si chtějí přilákat na zahrádku živočichy)dáváme rady, které jsou finančně i fyzicky nenáročné. Prostě někdy stačí i to, že třeba kousek zahrady, jen 2x2 metry, necháme přírodě, nebudeme ji kosit a život na zahradě se obrovsky zvýší. A skalku - někdy stačí dát opravdu jen pár kamenů někam na vysluněnou část zahrady - a najednou se tam objeví ještěrky. Ty rady jsou jednoduché a my je poskytujeme jak na internetu, tak právě v pražské Michli, kde chceme všem návštěvníkům ukázat, jak úplně jednoduchými způsoby lze „divoké“ živočichy přilákat na zahradu. Samozřejmě, nejde nám o velká zvířata!

Živá zahrada je i soutěž, které se účastní na 700 zahrádkářů. Ti počítají, kolik zvířat na zahradě mají. Jaký je rekord?
Počítají se jen vybrané druhy. Předepíšeme jim, které druhy mají vidět v určitém období – teď to bude například 4. víkend v květnu. Například: musíte vidět 3 druhy motýlů, pokud je máte, získáte bod. Musíte vidět vlaštovku atd. Podle toho jsou tedy zahrádkáři bodováni. A například zjistí, že nemají na zahradě ježka. Až ho budou příště mít, dostanou další bod. Je to dlouhodobá soutěž, jejímž cílem je, aby lidé měli čas si zahrádky uzpůsobit i pro přírodu a měli možnost získat 50 bodů během tří let. Pak získají titul Živá zahrada. Ale získat těch 50 bodů je velmi těžké, protože schválně tam dáváme takové druhy a skupiny živočichů, aby ta zahrada musela být hodně pestrá.

Co může být třeba takovou největší raritou na zahradě?
Rarit je spousta. Tady u nás v Michli je obrovskou raritou, že sotva jsme udělali jezírko, ač široko daleko kromě špinavého Botiče není žádná voda, během 14 dnů do něj přišly ropuchy zelené. To jsou velmi vzácné žáby, které v posledních letech mizí z celé české přírody.

Kde si tedy mohou návštěvníci vaši Živou přírodu prohlédnout?
U křižovatky Michelské a Nuselské ulice, ve všední dny od 9 do 16 hodin. Hned vedle je obchůdek, máme tady i profesionály, kteří lidem poradí, jak zahradu oživit.

Český svaz ochránců přírody v roce 2004 zahájil nový program nazvaný Živá zahrada. Jeho cílem je motivovat veřejnost k úpravám svých zahrad i pro potřeby volně žijících živočichů. Prostřednictvím Živé zahrady se tak alespoň částečně vrací příroda zpět do blízkosti člověka. Živá zahrada je dlouhodobá, volně koncipovaná soutěž pro širokou veřejnost. Se svou zahradou se může přihlásit prakticky kdokoliv. Soutěžící na svém pozemku sledují v daných termínech dvakrát ročně výskyt vybraných druhů živočichů, svá pozorování zaznamenávají do mapovací karty. Bodové ohodnocení je pak úměrné počtu pozorovaných živočichů. Zahrady účastníků, kterým se během 3 let podaří získat stanovený počet bodů, získávají titul Živá zahrada.

Soutěž je dlouhodobá, proto může soutěžící svoji zahradu postupně přizpůsobovat tak, aby na ní živočichy přilákal. Účastníci dostávají pravidelně rady, jak na to. Více informací naleznete na www.zivazahrada.cz. Nejbližší soutěžní termín bude od 20. do 22. května 2011.

Zahrada s ukázkovými prvky byla vybudována s podporou Hlavního města Prahy v areálu Domu ochránců přírody v pražské Michli. Návštěvníci se na ní mohou seznámit například s nejrůznějšími typy umělých dutin – budek – sloužících jako úkryt a místo pro rozmnožování ptáků, netopýrů, čmeláků i jiných druhů hmyzu. Uvidí zde i jak má vypadat přírodě přátelské jezírko či kompost sloužící jako zimoviště plazů. Zahrada ukazuje i jak lze zabezpečit prvky, které přímo ohrožují životy zvířat jako jsou skleněné stěny či nádoby s vodou. Se zahradou sousedí i poradna a obchůdek, kde lze získat metodické tiskoviny či zakoupit budky nebo krmítka pro živočichy.

Zahrada je veřejnosti otevřena v pracovní dny od 9 do 16 hodin.


Spustit audio

Více z pořadu