Zdi mezi USA a Mexikem, nový ředitel Diakonie ČCE a 500. výročí úmrtí Jana Hasištejnského z Lobkowicz

28. leden 2017

Biskupové Spojených států zkritizovali rozhodnutí prezidenta Trumpa stavět zdi na hranici s Mexikem. Podle biskupa Joe Vasqueze tento krok zasáhne nejzranitelnější vrstvu migrantů. Ženy a děti se budou stále častěji stávat obětí obchodníků s lidmi. Stavba zdi také destabilizuje komunity, které podél hranice pokojně žijí. Tato politika rozdělí rodiny a bude živit paniku a strach, dodává Vasquez s tím, že stavět se mají mosty a ne zdi.

Novým ředitelem Diakonie Českobratrské církve evangelické se od 1. dubna stane Jan Soběslavský. Ten je dosud ředitelem brněnského střediska. Do funkce jej jmenovala synodní rada na svém zasedání 24. ledna.

500 let od úmrtí Jana Hasištejnského z Lobkowicz si dnes připomínají ve Františkánském klášteře v Kadani. Jan Hasištejnský byl mimo jiné diplomat Vladislava II. Jagellonského nebo autor cestopisu „Putování ke Svatému hrobu“. Na programu dnešních oslav v kadaňském klášteře je například scénické čtení z jiného jeho díla „Naučení synu Jaroslavovi“ nebo komentovaná prohlídka kláštera.

Maminky z celé republiky zamíří společně na pouť do Šternberka. A to už příští sobotu. Hromniční pouť navazuje na zvyk obětování svíce, který se objevil v první polovině 18. století, kdy se Morava obávala pruského vpádu. Právě tehdy v kostele Zvěstování Panny Marie ve Šternberku obětovaly ženy voskovou svíci o váze asi 10 kg. Pak byla svíce obětována každoročně vždy v čase Hromnic. A nejinak tomu bude i letos.

Spustit audio