Zbytečné obavy? (neděle 7. března 1999)

7. březen 1999

Během včerejška zaznamenaly družice všechny tři naše čápy:

Kristýna má po dlouhé době nové souřadnice. Ukazují do jihovýchodního Senegalu (viz Čápi on line), do míst, kam se Kristýna přesunula ze svého tradičního zimoviště u Khossanta, resp. Djakhalingu.

VolvoX by mi k tomu, co se teď chystám napsat, řekl, že jsem nenapravitelný pesimista. Ale marná pomoc, radost z Kristýniných sobotních souřadnic nemám.

Zarazily mě čtyři věci:

1) Co Kristýna ještě dělá v Senegalu? Loni byla 6. března nad Marokem, předloni nad Saharou, jen v roce 1996 si až do poloviny března užívala v národním parku Comoé v Pobřeží slonoviny.

2) Její souřadnice mají velmi vysokou kvalitu 2. Kde se vzala? Vzpamatoval se satelitní vysílač nebo samotné satelity? Anebo je v tom něco jiného?

3) Mezi 16.11 a 16.14 UTC se nezměnil údaj senzorů pohybu. Seděla někde Kristýna bez hnutí? Nebo její vysílač visel v domorodé chatrči?

4) Kristýniny souřadnice leží těsně u silnice mezi městečky Kédogou a Saraya. Podél silnice bude určitě spousta vesnic...

To všechno může být jen shoda náhod. Alespoň v to doufám. Znovu má být Kristýnin satelitní vysílač aktivní v pondělí pozdě večer; snad se ukáže, že je všechno v pořádku.

David během čtvrtka a pátku postoupil o čtyři sta kilometrů a zastavil se u Ebra asi sedmdesát kilometrů západoseverozápadně od Zaragozy. Bude-li dál postupovat stejným tempem, příští neděli ho budeme vyhlížet v Brdech. (Připomínám, že ve čtvrtek ráno byl nedaleko Ciudad Real, své zimoviště v deltě Guadalquiviru pravděpodobně opustil ve středu.) Další souřadnice by měl mít zítra dopoledne nebo v časném odpoledni.

Jonáš zůstával i v sobotu odpoledne v deltě Guadalquiviru v jihozápadním Španělsku. Jeho satelitní vysílač bude znovu aktivní dnes večer.

Jsme zvědaví, co Jonáš, který do Španělska letěl letadlem, podnikne. Jak prohlásil Luboš Peške, je to dobře rozehraná partie.

mapa

Upozornění: V pondělí po 15. hodině vysílá Český rozhlas 2 - PRAHA pořad Odysea, který bude věnován našim čápům.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio