Zajímavá nabídka (pondělí 18. prosince 2000)

18. prosinec 2000

Martu v sobotu ráno zaznamenaly satelity opět na jihu Tanzánie, jinak nic nového, pokud nebudu počítat zajímavou nabídku (přesněji konkurz) ze Spojených států. Poněkud obšírněji oč jde:

Teoretická příprava na "volavčí" projekt.

Studenti jedné floridské střední školy už několik let studovali tamní ptactvo, když v roce 1998 pojali velkorysý záměr - sledovat za pomoci družic volavky velké a jako první na světě poznat jejich tahové cesty. Podobných projektů existuje celá řada, vždy však za nimi stojí silná instituce a často - jako v našem případě - i mnoho sponzorů. Američtí středoškoláci to odmítli vzít na vědomí a za pomoci biologa Roba Paswaterse hledali cestu, jak svůj sen uskutečnit.

Překvapivě hned po prvním telefonátu slíbil výrobce satelitních vysílačů, společnost Microwave Telemetry Inc., vybavení za několik tisíc dolarů; pak se přidávali další firmy, instituce i jednotlivci. V létě 1999 mohl studentský "Heron Tagging Team" označit satelitními vysílači tři volavky! Nejpodstatnější je ale na celé věci to, že možnost mají nyní i školáci a studenti z dalších zemí. Microwave Telemetry se ve svém posledním bulletinu ptá: "Nechcete zapojit žáky z místní základní nebo střední školy do sledování ptáků? Rádi bychom věnovali několik vysílačů k realizaci projektu, kde budou zapojeny školní děti nebo středoškolští studenti." Uzávěrka tohoto konkurzu vypsaného Microwave Telemetry je 29. března.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio