Záhadný čáp (čtvrtek 1. dubna 1999)

1. duben 1999

Upozornění: V novém čísle časopisu Reader`s Digest Výběr vyšel velký článek o Kristýně (a tak trochu i o nás).

Dnešní zápis vám bude možná připadat neuvěřitelný. Proto chci hned na začátku zdůraznit, že nejde o aprílovou mystifikaci.

František Pojer byl včera odpoledne v Brdech, aby prošel okolí loňského Kristýnina a Davidova hnízda. Předchozí den večer jsme totiž začali spekulovat o možnosti, že David se s novou samicí usadil na jiném (novém) hnízdě někde poblíž. Franta tuhle úvahu včera nepotvrdil, ani nevyvrátil: natrefil jen na staré jestřábí hnízdo. O Velikonocích budeme v pátrání pokračovat, i když nezastírám, že hlavní směr našeho zájmu je teď jiný.

Jak jsem tu už psal, máme u starého Kristýnina a Davidova hnízda videokameru. Obrázky sice zatím neposíláme na Síť, ale všechno se zaznamenává na kazety. Záznamy od neděle ráno do úterý večer si Franta vzal domů, aby zjistil, co se na hnízdě děje. Večer mi pak zavolal, že se tam v pondělí ráno objevil čáp! Nebyl to ale David. Neměl vysílač a patrně ani kroužky. Byla to samička, která spolu s Davidem utvoří pár?

František pak prošel další kazety a zjistil, že černý čáp byl na hnízdě i v neděli dopoledne a v úterý ráno. Zajímavé byly dvě věci:

Čáp se natřásal jako při toku a ozýval se pro tok typickým sípavým hlasem (ukázka ve formátu Real Audio); stejný hlas se navíc ozýval z míst mimo záběr kamery. Automaticky jsme tedy předpokládali, že u hnízda byl i David.

Čáp se na hnízdě probíral větvičkami a v úterý ráno jednu odnesl. Nabízela se domněnka, že na jiné hnízdo, které nově utvořený pár připravuje pro hnízdění.

Až do dnešního odpoledne (přibližně sedmnácti hodin) to všechno vypadalo docela logicky a vysvětlitelně: David má novou samičku a spolu s ní se nejspíš usadil někde poblíž na hnízdě, o kterém zatím nevíme a tedy ho musíme najít. Jenže pak jsme měli točit Meteor, a tak jsme si s Frantou řekli, že se ještě na velké obrazovce v kanceláři podíváme na záznamy čápa na hnízdě. To abychom vyprávěli co možná nejpoutavěji. Ukázalo se, že na hnízdo nelétá jeden černý čáp, ale dva! Jeden tam byl v neděli dopoledne, druhý v pondělí a v úterý ráno. Je to zmatek... Zůstal David sám? Čeká pořád na Kristýnu, aby s její pomocí cizí čápy vyhnal?

Ale to ještě pořád není všechno. Asi při třetím přehrání pásku jsme si všimli, že "nedělní" čáp má kovový a barevný kroužek. Kovový na pravé noze dole, barevný na levé nahoře - přesně tak je měla Kristýna! Nikdy jsem sice nevěřil, že mohla "batůžek" v Africe ztratit, ale v tu chvíli jsem to musel alespoň připustit. (Až později jsme si uvědomili, že ve stejné poloze dostali kroužky všichni čápi označovaní v roce 1995. Bylo jich celkem 62, mezi nimi i dvě Kristýnina mláďata.)

Teď je samozřejmě ze všeho nejdůležitější přečíst kód barevného kroužku. Na záznamu vidět není. Buď můžeme jet do Brd, zoomem si hnízdo přitáhnout a čekat až se tam "nedělní" čáp znovu objeví, anebo se kód pokusit ze záznamu vytáhnout. Hned jsem volal VolvoXe, jestli to dokáže. Řekl, že to zkusí, takže za chvíli za ním odjíždím, abych byl u toho.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio