Za průkopníkem českého muzikálu

9. prosinec 2016

Co spojuje známé a v téměř zlidovělé písně jako jsou Zelené pláně, Jó, třešně zrály, Žluté růže z Texasu, Podívej, kvete růže, Koukám, jak ten čas letí, Slavíci z Madridu, Tuhle rundu platím já, Červená řeka…? Společné je jim jméno autora textů. Byl jím Ivo Fischer, dlouholetý rozhlasový redaktor, tvůrce známých pořadů, později divadelní dramaturg, autor libret velmi úspěšných muzikálů a…jak bylo řečeno: vynikající textař.

Ivo Fischer (23. 8. 1924 - 6. 12. 1990) pracoval v Československém rozhlase v rozpětí let 1949 – 1969. Působil nejprve v pražské redakci armádního vysílání, pak přešel jako literární redaktor do rozhlasu v Českých Budějovicích, v roce 1955 se vrátil do Prahy a po celé období 60. let pracoval v redakci A-Z (tedy aktualit a zajímavostí). Byl tvůrcem a po jisté období i moderátorem oblíbeného pořadu Piš a slyš!, dále připravoval tematické Černé hodinky a napsal několik rozhlasových her pro děti i dospělé (Kdo lže, ten krade, Bleděmodrý Petr, My se vlka nebojíme…)

Ivo Fischer

V roce 1969, v čase zastupující „normalizace“, se sám rozhodl z rozhlasu odejít. Stal se dramaturgem divadla Rokoko. Na této scéně uvedl několik muzikálů, k nimž napsal libreto – autorem hudby byl další rozhlasák, skladatel Zdeněk Petr. (Muzikály Filosofská historie a Pan Pickwick nedávno vydalo v originálním znění z představení Rokoka vydavatelství Radioservis.)

Ivo Fischer moderuje na výstavě R40 1963

Ivo Fischer připravil texty i pro další divadelní inscenace. Divadlo S.K.Neumanna uvedlo jeho adaptaci Tylova Čerta na zemi, pro tutéž scénu adaptoval Dumasovy Tři mušketýry a Kainarova Nasredina. Často psal i pro televizi – v tomto médiu vytvořil oblíbené pořady Dobrý večer s Waldemarem a Co neodnesl čas. Pro svého oblíbeného zpěváka pak připravil (na domovské scéně divadla Rokoko) recitál Osm lásek W.Matušky. Ivo Fischera jako moderátora připomínám v krátkém úryvku z druhého vydání pořadu Piš a slyš (z října roku 1961).

Waldemar Matuška - v  pozadí Karel Štědrý

Waldemar Matuška - v pozadí Karel Štědrý. Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Spustit audio