Webkamera v Zoo Plzeň sleduje líhnutí krokodýlů

14. červen 2012

Ve spolupráci se Správou informačních technologií města Plzně spouští Zoo Plzeň první vlastní webkameru. Jejím prostřednictvím můžete sledovat líhnutí malých krokodýlů čelnatých.

10. snůška krokodýlů čelnatých z 19. dubna 2012 se inkubuje poprvé přirozeně, mláďata by měla přijít na svět v polovině července. Pohled kamery vede do zázemí expozice Akva-Tera, kde žijí a v klidu se množí krokodýli čelnatí již řadu let!

Krokodýl čelnatý (Osteolameus tetraspis) je menší africký krokodýl s kratší hlavou připomínající kajmana. Protože je menší a proto zranitelnější, chrání jeho tělo důkladnější brnění osteodermů než velké druhy. Díky tomu byl ušetřen masivnějšího lovu. Tento druh obývá vlhké lesy a vodní plochy nebo toky západní Afriky. Jde o jednoho z menších krokodýlů, délka dospělého samce nepřesahuje 1,9 m.

V Zoo Plzeň chováme rodičovský pár a vždy několik mláďat. Samice přišla do zoo už v únoru 1974 z odchytu ve volné přírodě. Je tedy geneticky cenná. Spolu se želvou matamatou patří k nejdéle v plzeňské zoo žijícím i věkem nejstarším obyvatelům (spolu s želvami ostruhatými a plameňáky chilskými).

Až v roce 1993 přichází samec odchovaný v jihlavské zoo, o rok později mláďata ze Zoo Barcelona. V roce 1997 dorazil z pražské zoo současný chovný samec, otec mláďat, který byl do Prahy získán v roce 1990 od soukromého chovatele. Nakonec byly v Plzni sestaveny dva chovné páry. Jeden byl v roce 2002 poskytnut liberecké zoo. K prvnímu vylíhnutí a odchovu došlo roku 2001, mláďata se dále líhnula téměř každý rok.

V plzeňské zoo se za posledních roky vylíhlo již přes 70 krokodýlů!. Odchov je jubilejní 10. snůškou v Plzni. Jde o pozoruhodný chovatelský úspěch. Rodiče mláďat, tedy chovný pár krokodýlů čelnatých, žije již delší dobu v návštěvnicky nepřístupné, klidné, odchovné části expozice Akva-Tera. Počtem snůšek i odchovaných mláďat jde o nejúspěšnější pár jakýchkoliv krokodýlů v prostředí českých zoo všech dob!

V českých zoo dříve dosahovala pravidelných odchovů tohoto krokodýla Zoo Jihlava, k rozmnožení došlo i v Liberci (u jedinců z plzeňské zoo) a Olomouci, také jeden soukromý chovatel v severních Čechách pravidelně tento krokodýlí druh rozmnožuje.

V roce 1980 se dokonce v Plzni vylíhl vůbec první krokodýl v prostředí československých zoo - jeden kajman brýlový paraguayský. Odchov jakéhokoliv krokodýla není v zoo běžnou událostí. V Plzni je chována dále trojice mladých krokodýlů siamských, trio kajmana pralesního a 4 mladí aligátoři američtí.

V Evropské plemenné knize, kde jsou uvedeni všichni plzeňští krokodýli čelnatí, je k roku 2009 uvedeno 163 jedinců v 58 zoo.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio