Vyhlídkový let okolo Kilimandžára (středa 26. prosince 2001)

26. prosinec 2001

Když jsme před týdnem vydávali tiskovou zprávu o našich čápech a jeřábovi, napsali jsme, že jak Judita, tak Saša budou možná o Vánocích na jižní polokouli. Nestává se často, aby podobná předpověď vyšla. Tentokrát jsme se ale nemýlili.

Judita, královédvorská samička čápa bílého, která před 11 dny opustila oblast svých potulek v súdánském Kurdufánu, přeletěla přes rovník 22. prosince. Za oněch 11 dní, kdy je znovu na cestě, letěla nad územím Súdánu, Ugandy, Keni a Tanzánie. Denně překonávala různě dlouhé, nikdy ale rekordní vzdálenosti. Někdy neuletěla ani sto kilometrů, v jiný den urazila 270 kilometrů. Dá se očekávat, že v cestě na jih bude pokračovat i v následujících dnech.

Mnohem zajímavější je sledovat putování ukrajinského čapího mláděte Saši. Když jsem se podíval na mapu se Sašovými vánočními souřadnicemi, vybavila se mi věta šéfa Kroužkovací stanice Jirky Formánka: "Víš, já si myslím, že táhnoucí čápi vidí třeba zasněžený vrcholek Kilimandžára z ohromné dálky a orientují se podle něj." Mám pocit, že pro Sašu je Kilimandžáro jakýmsi majákem v nezměrných prostorách Afriky - a že se od něj nemůže odtrhnout. Ale dost spekulací.

Jak už jsem psal, Saša opustil oblast své dlouhodobé zastávky na súdánsko-keňské hranici 18. prosince a přeletěl do Ugandy. Odtud letěl do Keni a přes rovník, který překonal 20. prosince, do Tanzánie. Kilimandžáro minul ze západu a pokračoval dál na jih. Až potud nic zvláštního. 23. prosince se však Saša v Tanzánii obrátil k severovýchodu a tento směr si udržoval i v následujících dvou dnech (z dneška zatím nemáme k dispozici nové souřadnice; možná tímto směrem pokračuje, možná nikoli). Tak se stalo, že se opět vrátil do Keni, přičemž Kilimandžáro minul z východní strany. Sašova trasa z posledních dnů má tvar písmene V a moc nechybí, aby Kilimandžáro bylo uvnitř tohoto V. Jsem opravdu zvědav, co se bude dít v dalších dnech!

Jen pro úplnost: i Saša postupuje přibližně stejnou rychlostí jako Judita.

mapa

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio