Vize technických vynálezů

16. listopad 2013

S datem 16. listopadu se v pestré historii rozhlasového vysílání pojí – mimo jiné - dva pořady, jež mají společného jmenovatele. Ač vysílány v různých letech, oba jsou jakousi futuristickou vizí nových komunikačních vynálezů. První pořad se vysílal 16. listopadu roku 1932.

Autor přednášky, ze které si část poslechneme, jistý J.R. Vonka, nevyslovuje sám vlastní vizi, ale vrací se k dramatickému odkazu Jana Amose Komenského a nápaditým výkladem Komenského díla dokazuje, že učitel národů předpověděl už v 17. století jednak vynález rozhlasu, ale i dalších technických vymožeností, které ve skutečnosti byly objeveny a realizovány o tři stovky let později.

Druhá přednáška, jež zazněla z vysílání Československého rozhlasu také 16. listopadu, pochází z roku 1937. Pronesl ji inženýr Eduard Svoboda, jeden z otců zakladatelů pražského Radiojournalu. V přednášce, které dal název „Oko lidské proti oku elektrickému“, vyslovuje svoji prognózu směřující k vývoji televize.

Obě přednášky, z nichž si uvádíme ukázky, jsou dobrý příkladem prognostického uvažování českých učenců – to v případě Komenského – a techniků, mluvíme-li o inženýru Svobodovi.

Spustit audio