Víc sázet a starat se, méně kácet. Jihomoravští silničáři chtějí letos vysadit přes dva tisíce stromů

29. březen 2023 08:50

U silnic na jižní Moravě krajští silničáři loni vysadili víc jak 2 000 stromů, bylo to o 50 víc než těch vykácených. Letos plánují vysázet minimálně stejné množství a k zemi jich půjde o 250 míň. Výsadby jsou v plánu například u silnic 2. třídy u Mackovic na Znojemsku, mezi Lysicemi a Bořitovem na Blanensku a v okolí Deblína a mezi obcemi Olší a Kaly na Tišnovsku.

Čtěte také

Podle údajů, které od krajských správců silnic shromažďuje sdružení Arnika, byl v roce 2021 Jihomoravský kraj druhý nejlepší ve vysazování – hned za Libereckým krajem. Například sousední Zlínský kraj a Vysočina skončily asi v polovině pomyslného žebříčku. Data za loňský rok ještě zpracovaná nejsou.

Tato statistika ale podle Marcely Klemensové z Arniky moc nevypovídá o tom, jak se stromům u silnic skutečně daří. „Potřebovali bychom také v krajině zachovat vzrostlé stromy a tady zatím ještě nikdo nezpracoval údaje o tom, kolik stromků (vysazených třeba před 10 až 15 lety) dobře prospívá i dnes, nebo kolik dospělých stromů bylo namísto kácení odborně ošetřeno, což prodloužilo jejich životnost a zlepšilo provozní bezpečnost.“

Nevhodné klimatické podmínky

Příkladem může být asi 30kilometrový úsek silnice druhé třídy mezi Suchohrdly a Hevlínem. Před deseti lety tam silničáři za víc než jeden a půl milionu korun obnovili stromořadí. Jak vypadá dnes?

Čtěte také

„Jenom úsek z Dyjákovic na Hevlín – z těch 150 stromků jestli tam zůstalo dvacet? Myslím, že zálivka nebo kontrola následné údržby tam podle mě nebyla. Nebo je druhá varianta, kterou taky řešíme v obci, že ty stromy nejsou vhodné do těchto klimatických podmínek. Dělali jsme před několika roky výsadbu lip, které tu ale nejdou a řeší se jiná vhodná výsadba,“ popisuje nezávislý starosta Dyjákovic Josef Gajdošík.

Podle ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Romana Hanáka jsou na vině klimatické podmínky na Znojemsku. Dodavatelská firma prý vysazené stromy zalévala, silničáři to kontrolovali a zálivku sami posilovali. Letos plánují obnovu stromořadí, protože na původní výsadbu získali evropskou dotaci. Ta stanovuje udržitelnost projektu až do roku 2024. Vysadí tam proto skoro 300 stromů, z toho asi třetina budou lípy. Právě ty ale, jak zmínil dyjákovický starosta, v tomto suchém a teplém kraji s písčitou půdou neprosperují. Podle Romana Hanáka nicméně druhovou skladbu stanovili odborníci.

Čtěte také

Policie: stromy jako překážka

V poslední době se často mluví o změně klimatu. Adaptaci na ni má současné vedení Jihomoravského kraje jako jednu z priorit. Pomoci může i výsadba stromů. U silnic to ale nejde tak snadno. Policie považuje stromy u silnic za nebezpečnou překážku, která zhoršuje následky dopravních nehod a může vést k vážným zraněním nebo k úmrtím. Loni evidovali jihomoravští policisté 140 dopravních nehod s nárazem do stromu. Několik z nich bylo smrtelných.

Čtěte také

„Policie nedoporučuje výsadbu stromů kolem silnic, anebo jen dále od komunikace,“ říká Roman Hanák. „Tam zase Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje nemá pozemky a naráží z druhé strany na stanoviska od zemědělců, kteří nechtějí, aby stromy byly blízko jejich pozemkům, protože jim zastiňují úrodu.“ Podle Hanáka se proto silničáři snaží hledat alternativy a jednají s obcemi, aby pro náhradní výsadbu poskytly pozemky.

Problematika stromů u silnic se řeší i na celostátní úrovni. V Národním akčním plánu adaptace na změnu klimatu jsou tři úkoly týkající se stromů u silnic. Ministerstva dopravy a životního prostředí mají připravit ekonomické nástroje, které umožní výkup pozemků podél komunikací. Dále má pro správce silnic a orgány ochrany přírody vzniknout metodika pro ochranu, údržbu a rozvoj silniční zeleně a má se aktualizovat silniční předpis pro vysazování a ošetřování silniční vegetace.

Spustit audio

Související