Václav se vrací ?! (středa 29. září 1999)

29. září 1999

Nejzajímavější zpráva dne: Václav se ze své zastávky u německého Ulmu vydal na východojihovýchod; v minulých dnech tímto směrem postoupil o víc než sto kilometrů. Může to znamenat dvě věci. Buď je to jen potulka, na ni je však už dost pozdě. Anebo -co je méně pravděpodobné, ale fascinující- se Václav k srpnové cestě na západ nechal strhnout jinými čápy a teď ho cosi (nebudu se vyjadřovat co; pět stránek by asi nestačilo) nutí, aby se vydal směrem k Bosporu.

O dalších mláďatech nemáme zprávy. Selhání Karlova vysílače jsem tu popisoval u v srpnu a Sissi buď zahynula, nebo také v jejím případě zklamala technika. U Otakara se včera objevily další údaje senzorů; předpokládám, že je v pořádku a že se dříve nebo později dozvíme, kde je.

Kryštof včera pokračoval v cestě na jih, nad Španělskem uletěl skoro dvě stě kilometrů. Možná, že už dnes přeletí do Afriky. Cristina Parkes, která velí sčítání táhnoucích čápů v jižním Španělsku a na Gibraltaru (viz fotografie), je se svým týmem v pohotovosti.

Sčítání čápů v jižním Španělsku

Dominika se na jižním okraji Sahary podle všeho předevčírem zastavila a v cestě k zimovištím pokračovala až včera. Satelitní lokalizace jsou ale příliš nízké kvality, než aby šlo cokoli tvrdit s jistotou (a malý ocásek, který v mapce ukazuje prozatím poslední etapu její cesty, je nutné brát s velkou rezervou).

Dominičina cesta přes Saharu je plná zákrutů. Nejpodivnější je, proč před deseti dny zaletěla tak daleko na východ. Vyslovil jsem tu domněnku, že ji k východu zanesl vítr. Nyní mám od Barrieho Galpina detailní údaje o orlovci, který se ve stejnou dobu nacházel ve stejné oblasti. Skutečně i on v inkriminovaný den letěl východněji než by se slušelo, i když zdaleka ne tak výrazně jako Dominika.

Prosím, orlovec letí aktivně (= mává křídly) a neplachtí jako naši čápi, tudíž na něj větrné počasí nemá takový vliv. Potíž je v tom, že následující den tenhle orlovec popoletěl ještě víc na východ, zatímco Dominika už směřovala na jih. Tak nevím.

mapa

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio