Václav letí na východ (pátek 1. října 1999)

1. říjen 1999

Potvrzuje se to, co jsem před dvěma dny pokládal za málo pravděpodobné: Václav se k srpnové cestě na západ nechal strhnout jinými čápy a teď ho cosi nutí, aby se vydal směrem k Bosporu.

Jde o to, že Václav, který se zdržoval u německého Ulmu, postupuje v posledních dnech k východu; dnes ráno ho satelity zaznamenaly ve středním Rakousku. Jeho rodiče Kryštof a Dominika přitom letí na západ.

Je tu ještě další věc: téměř s jistotou se dá předpokládat, že Václav letí sám. Když jsme ho koncem srpna sledovali na jeho německé zastávce, žádného dalšího čápa jsme v jeho blízkosti nezaznamenali, ale i kdyby tam nějaký byl, je téměř vyloučené, že by se odtamtud vydal na východ.

mapa

Zdá se, že jsme na prahu jednoho z nejzajímavějších zjištění, které kdy Africká odysea přinesla.

(Napadá mě ještě jedna věc: Je Václav skutečně vlastním "synem" Kryštofa? Co když jeho hypotetický skutečný otec letí na východ? Naštěstí máme vzorky krve Kryštofa, Dominiky i mláďat; zatím ale nemáme prostředky na to, abychom nechali provést určení paternity.) O více než dvě stě kilometrů včera Marokem postoupil Kryštof - viz Čápi on line.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio